Греція може відмовитися від євро

Вівторок, 20 вересня 2011, 11:42

Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу має намір провести всенародний референдум з питання виходу країни з єврозони.

Про це пише грецька газета "Катімеріні" з посиланням на джерела, пише видання "Дело".

Папандреу розраховує, що підсумки референдуму дадуть уряду новий мандат на продовження програми скорочення дефіциту бюджету, затвердженої в липні представниками МВФ, ЄС і ЄЦБ.

У найближчі дні керівництво Греції обговорить законопроект про референдум.

Реклама:

Наслідки всенародного голосування обговорювалися на екстреному засіданні кабінету міністрів Греції 18 вересня 2011 року, стверджують джерела видання.

Міністр сільського господарства Костас Скандалідіс виступив проти референдуму і запропонував замість нього провести дострокові вибори, оскільки, на його думку, у нинішнього уряду немає повноважень для скликання референдуму.

На думку авторитетного економіста, професора Нью-Йоркського університету Нуріеля Рубіні, Греція потрапила в порочне коло фінансової неспроможності, невисокої конкурентоспроможності та економічної депресії.

"Державний борг прямує до 200% ВВП, і драконівське посилення бюджетної політики тільки підживлює цей процес. Щоб вирватися з цього кола, Греції необхідно почати процедуру дефолту, добровільно вийти із зони євро і повернутися до драхми", - написав він 19 серпня 2011 року у колонці газети The Financial Times.

Якщо Греція повернеться до національної валюти, піде різка девальвація драхми, прогнозує Рубіні.

"В результаті зросте конкурентоспроможність і почнеться економічне зростання, як це сталося в Аргентині і в багатьох інших країнах, що розвиваються, які відправили свою валюту у вільне плавання", - обнадіює греків економіст, який на початку вересня 2011 року оголосив про початок нової кризи.

Рубіні у червні 2011 року стверджував, що єврозона знаходиться на грані розпаду.

Економіка Греції знаходиться в скрутному стані: очікується серйозне скорочення ВВП в 2011 році, безробіття залишається високим. За даними хедж-фонду TF Market Advisors, імовірність виникнення дефолту в Греції в найближчі п'ять років становить 98%.

На цьому тлі несприятливо виглядає новина, що міністри фінансів країн Євросоюзу відклали до жовтня 2011 року ухвалення рішення про виділення чергової частини кредиту Греції. Міжнародні кредитори Афін вимагають вжити додаткових заходів щодо скорочення витрат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: