Україна може втратити шанс долучитися до спільного ринку - ЄС

Вівторок, 20 вересня 2011, 10:15

ЄС рішуче налаштований підписати угоду щодо асоціації, але цьому можуть завадити кримінальні справи, порушені проти опозиційних лідерів.

Про це заявив євро комісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле, пише "Комерсант-Україна".

"Ми дуже рішуче налаштовані завершити переговори, тому що цей договір хороший для всіх нас - і для України, і для ЄС. Але якщо рішення проблем, про які йде мова, не буде знайдено, зробити це, можливо, буде складно. Якщо ми парафуємо цю угоду, то пізніше від нас будуть очікувати, що ми його підпишемо, а потім - ратифікуємо. А з ратифікацією можуть виникнути проблеми", - сказав посадовець.

Чиновник додав, що ЄС пропонує Україні не звичайний договір про зону вільної торгівлі (ЗВТ), а створення глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

Реклама:

"А це не лише торговельні відносини. Це означає, що ми фактично включаємо Україна до спільного ринку ЄС, який є одним з найуспішніших проектів Євросоюзу", - заявив комісар.

Фюле наголосив, що Україна є першопрохідцем , що може першими укласти з ЄС угоду, економічна частина якого виходить за рамки традиційного поняття про ЗВТ. У той же час це вимагає нової якості взаємин Києва і Брюсселя.

"І тут недостатньо орієнтуватися на прагматичний підхід у переговорах щодо асоціації. Багато що залежить і від того, як Україна забезпечує незалежність юстиції, верховенство права, свободу преси та інші фундаментальні права і свободи", - резюмував чиновник.

Він підкреслив, що сьогодні в України - історичний шанс.

"Вам залишилося зробити один або два кроки. І якщо зараз ви не використовуєте цей стратегічний момент, у вас, схоже, буде небагато можливостей повернутися на ті ж позиції.", - наголосив єврокомісар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!