Клюєву не догодили імпортні комбайни

П'ятниця, 2 вересня 2011, 18:03 -

Україна має великий потенціал для розвитку вітчизняного сільськогосподарського машинобудування.

Про це на нараді у смт. Дослідницьке Київської області за явив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, повідомляє його прес-служба.

Він наголосив, що Україна є аграрною державою і має всі шанси стати потужним гравцем на світовому ринку як сільгосппродукції, так і сільськогосподарської техніки.

Проте, за словами Андрія Клюєва, сьогодні забезпеченість вітчизняних аграрних підприємств технікою є недостатньою, а її рівень вже не відповідає сучасним вимогам. 

Реклама:

Перший віце-прем'єр-міністр зазначив, що за останні 10 років парк зернозбиральних комбайнів та тракторів усіх марок через фізичний знос скоротився удвічі, а парк кормозбиральних комбайнів - на 70%.

Клюєв вважає, що для виправлення ситуації щорічне постачання техніки має становити не менше 10-15 % від наявної.

"Це дозволить не тільки повністю оновлювати машино-тракторний парк АПК кожні 6-10 років, а й забезпечувати стабільну роботу українських машинобудівних підприємств та їх суміжників",  - наголосив урядовець.

Він зазначив, що уряд продовжуватиме  започатковані заходи державної підтримки вітчизняних виробників сільськогосподарської техніки. Зокрема, шляхом здешевлення кредитів для її виробників,  часткової компенсації вартості її закупівлі для аграріїв, фінансового лізингу.

"З урахуванням системного підходу до імпортозаміщення, нам необхідно організовувати випуск сільськогосподарської техніки,  аналоги якої не виробляються в Україні", - наголосив перший  віце-прем'єр-міністр.

Клюєв зауважив, що одним з факторів гальмування розвитку вітчизняного сільгоспмашинобудування є збільшення придбання іноземної техніки.

За його словами, необхідно невідкладно посилити контроль за ввезенням на митну територію України відповідної техніки та комплектувальних виробів іноземного виробництва.

"У перспективі сільськогосподарське машинобудування повинно зайняти більш вагоме місце як у структурі промисловості, так і у формуванні експорту України", - наголосив урядовець.

"Сільськогосподарську техніку треба виробляти на вітчизняних підприємствах у достатньому обсязі. У цьому, в першу чергу, зацікавлений уряд та президент", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: