Україна та Росія готуються до "газової" війни - експерт

П'ятниця, 2 вересня 2011, 15:31

Політолог Вадим Карасьов називає сьогоднішні заяви про реформування НАК "Нафтогаз Україн" артпідготовкою можливої "газової війни".

Про це він заявив в коментарі УНІАН.

"Ми тиснемо на них "Нафтогазом", зокрема, його ліквідацією, а вони тиснуть на нас авторитетом. Це такий, з одного боку, паритетний, а з іншого боку, асиметричний обмін люб`язностями в руслі військово-геополітичної класики: хочеш миру - готуйся до війни", - сказав Карасьов.

Він відзначив, що сьогоднішні заяви щодо "Нафтогазу" є демонстрацією того, що обидві сторони мають намір і далі готуватися до "газової війни", але зроблять усе, аби її не було.

Реклама:

На думку експерта, "газова війна" не вигідна ні українській, ні російській стороні. "В результаті програють обидві сторони", - відзначив Карасьов.

На його думку, Україна могла б реформувати "Нафтогаз" з відповідними наслідками правосуб`єктності газового договору 2009 року.

"Навіть якщо з юридичної точки зору це може виглядати цілком коректно, то з політичної і геополітичної це створюватиме ряд серйозних проблем у двосторонніх відносинах України і Росії".

"Але поки що всі розуміють, що це лише риторика, словесна артпідготовка, але все-таки російська сторона сподівається, що українська сторона не переступить цієї грані, що розділяє слова, загрози, психологічний тиск від реального наміру юридично ліквідувати "Нафтогаз" і на його юридичних уламках створити нового партнера "Газпрому", - вважає політолог.

Він відзначив, що в даному випадку невигідною виглядає позиція Росії, оскільки в Європі побачать, що вона є "вередливим, незговірливим партнером", який не зумів домовитися ні з колишнім президентом Віктором Ющенком, ні з чинним главою держави Віктором Януковичем.

Як сказав Карасьов, ця ситуація може засвідчити, що судовий розгляд кримінальної справи проти колишнього прем`єр-міністра Юлії Тимошенко не має підстав, оскільки вона фактично виявилася єдиним політиком, який зміг знайти компроміс з Росією з питання газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!