"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США будуть судитися з великими банками

П'ятниця, 2 вересня 2011, 13:47

Агентство, яке контролює іпотечні ринки США, готується подати позови проти більше десятка великих банків.

Агентство звинувачуючи банки у тому, що вони давали неправдиву інформацію про якість заставних, які оформляли і продавали під час формування "бульбашки" на житловому ринку, повідомила газета New York Times, передає Reuters.

Американське Федеральне агентство з фінансування житла, яке контролює іпотечних гігантів Fannie Mae і Freddie Mac, як очікується, подасть позови проти Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Deutsche Bank та інших банків, пише Times з посиланням на три анонімні джерела, які знайомі з ситуацією.

Позови, ймовірно, будуть подані вже в п'ятницю або у вівторок. У понеділок США святкують День праці.

Реклама:

Уряд буде судитися з банками, які об'єднували заставні в єдиний фонд і продавали їх інвесторам в якості цінних паперів, не проводячи попередньо юридичну перевірку, необхідну законодавством про цінні папери.

При цьому вони упускали той факт, що доходи позичальників з цих заставних були фальсифіковані або роздуті, пише Times.

Коли в 2008 році лопнула "бульбашка" житлового ринку, Fannie Mae і Freddie Mac втратили більше 30 мільярдів доларів, частково через придбані ними цінні папери, забезпечені заставами.

Цей збиток був відшкодований, головним чином, за рахунок грошей платників податків.

У липні агентство подало позов проти UBS, бажаючи відшкодувати платникам податків щонайменше 900 мільйонів доларів. Джерела кажуть, що масштаби нових позовів будуть порівнянні з цією сумою.

Times пише, що Bank of America, JP Morgan і Goldman Sachs відмовилися коментувати цю новину.

Представник Deutsche Bank сказав газеті: "Ми не можемо коментувати позов, який не бачили і який ще не був поданий".

Ця новина може негативно вплинути на акції банків, яких стосується позов. JPMorgan Chase, Bank of America і Goldman Sachs торгуються на Нью-йоркській фондовій біржі, Deutsche Bank - на біржі Німеччини.

Як пише Times, інвестори бояться, що якщо банкам доведеться виплатити мільярди доларів по "безнадійних" заставних, це скоротить їх прибутку на роки і сприятиме подальшим втратам в індустрії фінансових послуг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!