Чиновника Азарова звинувачують в збитках на третину мільярда

П'ятниця, 2 вересня 2011, 10:12

Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно колишнього гендиректора Аграрного Фонду Олександра Маренця, який був звільнений з цієї посади у квітні 2011 року.

Правоохоронний орган підозрює його у зловживанні службовим становищем, яке завдало збитків державі на 346,8 мільйона гривень.

Як стало відомо "Делу", третину мільярда коштувала державі псевдозакупка цукру Аграрним фондом у листопаді - грудні 2010 року.

Слідство встановило, що в цей період Фонд уклав договір про поставку 45 тисяч тонн цукру, заплатив за товар, проте цукор так і не був поставлений на склади.

Реклама:

У матеріалах слідства сказано, що Маренець "будучи посадовою особою Аграрного фонду, витратив кошти Фонду на придбання цукру і підписав акти прийому-передачі від 21 грудня 2010 до договору від 8 листопада 2010 року № 08/11/10 про закупівлю у ТОВ "Оіл Рівер" об'єктів державного цінового регулювання (цукру), чим завдав збитків в сумі 346,885 мільйона гривень".

Сама схема, по якій проводилася закупівля, носить сумнівний характер. Як з'ясувалося, компанія "Оіл Рівер", що продала товар Аграрному фонду в першій половині листопада 2010 року, не є виробником цукру.

Підприємство придбало його в державного підприємства "Харківцукорзбут" лише через місяць - у грудні 2010 року.

У свою чергу, "Харківцукорзбут" також цукор не виробляє і закупив зазначену партію напередодні угоди - наприкінці листопада 2010 року.

Товар був куплений у фірми "ПФД-Хім".

Директор ТОВ "ПФД-Хім", який з іншими засновниками товариства 16 грудня 2010 року продав корпоративні права на ТОВ "ПФД-Хім", пояснив слідству, що на момент продажу підприємства ніяких невиконаних договорів не було.

Він зазначив, що взаємовідносин між "Харківцукорзбут" і ТОВ "ПФД-Хім" до 16 грудня 2010 року не було, а держпідприємство "Харківцукорзбут" йому не відоме. Договір про продаж цукру він не бачив і не підписував.

За документами, постачання цукру відбувалося на склади, які визначені за умовами договору: 9,274 тисячі тон цукру на склад ВАТ "Горохівський цукровий завод", 5 тисячі тонн - на склад ТОВ "Укрцукорінвест", 30,776 тисячі тонн - на склад ТОВ "Волочиськ-Агро" ПП "Наркевицький цукровий завод".

Перевіркою встановлено, що цукор на ці склади не поставлявся.

Мало того, підприємства, на склади яких поставлявся товар, ніяких фінансово-господарських взаємовідносин з компаніями, що фігурують у документах про постачання цукру - "Оіл Рівер", "Харківцукорзбут", "ПФД-Хім" і Аграрним фондом України не мали за винятком укладеного договору від 10 грудня 2010 року про оренду складського приміщення між ВАТ "Горохівський цукровий завод" та ДП "Харківцукорзбут".

При цьому оплата за поставку цукру від Аграрного фонду компанії ТОВ "Оіл-Рівер" надійшла згідно з платіжним дорученням від 11 листопада 2010 року.

Олександр Маренець був призначений на пост глави Аграрного фонду 17 травня 2010 року і був звільнений за власною заявою 4 квітня 2011 року.

Народився 13 липня 1966 р. в Донецьку. У 1988 р. закінчив Ризьке вище військове училище ім. Маршала Радянського Союзу С.С. Бірюзова.

Аграрний фонд є вповноваженою державною установою з реалізації цінової політики в агропромисловому секторі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: