Експерти не вірять, що смерть "Нафтогаза" буде ефективною

Понеділок, 19 вересня 2011, 20:44

Експерти сумніваються в ефективному реформуванні українською владою Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Про це вони повідомили в ході круглого столу, повідомляє агентство "Українські новини".

На думку члена комітету енергетичної незалежності Івана Надєїна, реформування "Нафтогазу" з його можливою ліквідацією як юридичної особи може призвести до створення приватної монополії із власниками, наближеними до нинішньої влади.

"Той поспіх, з яким готується реструктуризація компанії, свідчить про те, що цей привабливий актив можуть розділити між своїми. А нова українсько-російська газова війна, можливо, найкраще тло для подібної операції", - сказав він.

Реклама:

Крім того, Надєїн вважає, що приватизація НАКу найближчим часом може бути здійснена лише за заниженою ціною.

"Коли в усьому світі анонсується світова криза, то в такій ситуації ефективно продати такий стратегічний актив, як "Нафтогаз", складно, тому ціна буде заниженою. Крім того, іноземний інвестор, якщо він буде, захоче переглянути цінову політику компанії на газ, що призведе до росту тарифів для населення", - сказав експерт.

У свою чергу член спостережної ради Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук додав, що для того, щоб здійснити IPO "Нафтогазу" або його дочірніх компаній, необхідно для початку провести оцінку активів і здійснити низку підготовчих заходів, які займуть як мінімум рік.

На його думку, "Нафтогаз" як юридичну особу необхідно зберегти й підпорядкувати безпосередньо Міністерству енергетики та вугільної промисловості для здійснення контролюючих функцій у нафтогазовій галузі.

Експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут вважає, що реструктуризація НАКу і подальша приватизація може пройти за "сербським" сценарієм, в результаті якого всі основні активи в нафтогазовому секторі країни перейдуть під повний контроль російського "Газпрому".

При цьому засновник аналітичного центру DiXi Group Олена Павленко вважає, що якщо українська влада дійсно хоче імплементувати у країні європейське законодавство, то участь російського монополіста в управлінні або володінні основного активу "Нафтогазу" - газотранспортної системи - виключено.

"Європейське законодавство, а саме третій енергопакет, виключає участь "Газпрому" у міжнародному газотранспортному консорціумі. Компанія, що хоче займатися управлінням газопроводами, не може постачати ресурс на внутрішній ринок. Тому якщо й буде створюватися консорціум, то він не може включати компанію-постачальника - "Газпром", - сказала вона.

При цьому Павленко підкреслила, що процес реструктуризації "Нафтогазу" повинен відбуватися відкрито.

Як повідомлялося, раніше президент Віктор Янукович доручив прем'єр-міністрові Миколі Азарову підготувати до 1 жовтня проект програми реформування "Нафтогазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!