"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд вирішив полатати платіжний баланс за допомогою селян

Понеділок, 19 вересня 2011, 14:48

Намір уряду обмежити імпорт нової сільськогосподарської техніки в Україну та заборонити імпорт вживаної сільськогосподарської техніки викликає невдоволення аграріїв.

Про це повідомляє прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

"Концентруючись лише на одній вузькій цілі, чиновники не помічають негативних, так би мовити "побічних" наслідків, які часто в десятки разів більші за очікуваний позитивний ефект", - коментує експерт з аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький.

Так, за даними клубу, з 2,5 мільярда доларів, на які було імпортовано техніки в останні роки, було сплачено 0,5 мільярда доларів ПДВ, що дозволило профінансувати, зокрема, лізинг вітчизняної техніки на пільгових умовах в розмірі 350 мільйонів гривень у 2010-2011 роках.

Реклама:

Експерти УКАБ вважають, що це не дало очікуваного позитивного ефекту, і якість більшості зразків вітчизняної техніки не задовольняє вимоги аграріїв. Вони прийшли до висновку, що якщо буде обмежений імпорт , то будуть скорочені надходження в бюджет.

Згідно з розрахунками фахівців УКАБ, збільшення втрат врожаю всього лише на 10% призведе до скорочення прибутковості вирощування зернових з поточних приблизних 9% до -2%. Така ситуація можлива тоді, коли в Україні не буде застосовуватися сучасна техніка.

Експерти нагадують про 5,3 мільйона сільських жителів, які займаються сільським господарством на макрорівні та близько 28 тисяч фермерів, що обробляють менше 50 гектарів.

Вживана сільськогосподарська техніка - єдина техніка, яку можуть собі дозволити купити дрібні сільськогосподарські виробники, що обробляють 16 мільйонів гектарів землі, резюмують фахівці УКАБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!