Банки масово скуповують золото

Понеділок, 19 вересня 2011, 13:06

У 2011 році вперше за 20 років були зафіксовані чисті покупки дорогоцінного металу центральними банками Європи.

Така ситуація показує, наскільки істотно змінилася ситуація на ринку золота на тлі турбулентності валютного та боргового ринків, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на газету Financial Times.

Обсяг купівлі дорогоцінного металу європейськими ЦБ є невеликим в порівнянні з обсягом глобального ринку золота, однак підкреслює різку зміну тенденції, враховуючи, що ще недавно центробанки регіону активно продавали золото, зазначає FT.

З початку 2011 року ЦБ європейських країн збільшили резерви золота на 25 тисяч унцій - 0,8 тонни, свідчать дані Європейського центрального банку (ЄЦБ) і Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Останнього разу чисті покупки золота центробанками регіону були зафіксовані 1985 року. Між тим, за період з 1999 року вони в середньому продавали близько 400 тонн дорогоцінного металу на рік.

Реклама:

Споживання золота в світі в цілому становить близько 4,5 тисячі тонн на рік.

Роль центробанків на ринку золота стане центральною темою щорічної конференції Лондонської асоціації ринку дорогоцінних металів (London Bullion Market Association, LBMA), яка пройде в Монреалі на цьому тижні.

Перехід від великих продажів до покупок сприяв підвищенню вартості золота більш ніж на 25% з початку цього року і зростанню вартості дорогоцінного металу до рекордних 1920 доларів за тройську унцію в цьому місяці.

Центробанки emerging markets також активно купують золото. Мексика, Росія, Південна Корея і Таїланд здійснили великі покупки дорогоцінного металу в 2011 році, прагнучи скоротити свою залежність від долара.

В цілому обсяг покупок золота світовими ЦБ цього року може виявитися найбільш значним з моменту краху 40 років тому Бреттон-Вудської валютної системи, що встановлювала жорстку прив'язку курсу долара до золота, пише FT.

"Ми повертаємося до часу, коли золото розглядається, як гроші. Це повна зміна ставлення до дорогоцінного металу в порівнянні з тим, що відзначалося в 90 роки минулого століття", - зазначає аналітик ринку дорогоцінних металів Barclays Capital Джонатан Сполл.

"Фіскальна і кредитно-грошова політика США погіршили мотивацію для продажу золота європейськими ЦБ і перекладання грошей у доларові активи", - вважає аналітик World Gold Council Наталі Демстер.

Як відомо, деякі політики закликають країни єврозони з високими боргами, а саме Португалію, Іспанію та Італію, продати золото з їх резервів, щоб залучити кошти для зменшення боргового навантаження.

Однак цей крок може ще більше збільшити побоювання інвесторів щодо країн регіону, зазначають експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: