Євросоюз може повністю заблокувати Україну

Понеділок, 19 вересня 2011, 09:33
Євросоюз може не лише призупинити переговори про асоціацію з Україною, але й заблокувати введення зони вільної торгівлі.

Це може відбутися у випадку обвинувачення екс-премєра Юлії Тимошенко, пише "Комерсант-Україна".

Високопоставлений представник ЄС повідомив, що у випадку обвинувачувального вироку у справі Тимошенко Брюссель готується заблокувати і підписання interim agreement - документа, який повинен увести в дію ЗВТ між Україною і ЄС.

Втім, остаточне рішення про це поки не прийнято. 

Однак у випадку такого кроку процес зближення з Україною може бути повністю зупинений, припускає газета.

Реклама:

При цьому українські дипломати запевняють, що загроза зриву переговорів про асоціацію між Україною і Європейським союзом невелика.

На засіданні "Ялтинської європейської стратегії" у п'ятницю європейські політики чітко дали зрозуміти, що процес по Тимошенко може зашкодити зближенню України з ЄС.

"Якщо Тимошенко залишиться у в'язниці, взаємини між Україною і ЄС навряд чи будуть такими ж, як раніше. Колишньому прем'єру має бути надана можливість знову пройти випробування виборами", - заявив комісар ЄС із питань розширення й східної політики сусідства Штефан Фюле.

"Комісар дав зрозуміти, що, якщо Тимошенко отримає термін, переговори з Україною припиняться. Можливо, навіть буде скасований грудневий саміт", - розповів виданню один із представників неурядових організацій, який бачився з єврокомісаром.

"Говорять про 7-м років (можливий тюремний термін для Тимошенко)? О'кей, значить, ви будете 7 років чекати угоди про асоціацію", - процитував Фюле інший учасник зустрічі. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!