Банки скаржаться на депутатів і другу чергу

Неділя, 18 вересня 2011, 18:17

Законодавчі ініціативи, які змінюють відносини в механізмі застави, підвищують ризики невиплат з боку позичальників.

Про це попереджає асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз", яка звернулася до Верховної ради з проханням доопрацювати законопроект щодо забезпечення погашення заборгованості з виплати заробітної плати підприємствами, стосовно яких порушено провадження у справі про банкрутство.

УКБС вважає, що цей документ негативний для всіх установ, що надають кредити юридичним особам під заставу майна, оскільки ця законодавча ініціатива передбачає заміну джерел погашення заборгованості банкрута по зарплаті.

Так, відповідно до законопроекту, у випадку недостатності майна у банкрута для погашення заборгованості із зарплати, ця заборгованість повинна бути погашена за рахунок коштів, отриманих від продажу предмета застави.

Реклама:

Документ передбачає, що борг із зарплати погашається перед вимогами заставодержателя.

Експерти Асоціації зазначають, що у випадку прийняття таких змін суттєво збільшаться ризики невиконання позичальниками-юрособами зобов'язань за кредитними угодами.

В результаті банківська діяльність стане менш стабільною та прогнозованою, що призведе до погіршення захищеності вкладників та акціонерів, наголошують в УКБС.

"Норми законопроекту порушують низку основоположних принципів господарської діяльності та створюють колізії із діючим законодавством, - зазначається в повідомленні асоціації.

Зокрема, за словами експертів УКБС, нівелюються принципи банківської діяльності щодо забезпеченості кредитів.

Окрім цього, виникає колізія з правовою природою застави, оскільки надання першочергової можливості задоволення вимог за рахунок заставного майна іншим особам, а не заставодержателю, є грубим порушенням базових принципів права.

"Наше об'єднання вважає, що створюється підґрунтя для зловживання з боку недобросовісних керівників боржників, які штучно ініціюватимуть справи про банкрутство для ухилення від погашення заборгованості перед кредиторами, вимоги яких забезпечені заставою", - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

"У випадку прийняття законопроекту ускладняться умови для врегулювання проблемної заборгованості за кредитами, яка станом на 1 серпня 2011 року становила 83,5 мільярда гривень", - наголошує вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!