Україна може мати 9% ріст економіки - експерт

Субота, 17 вересня 2011, 17:23

Україна, чий економічний ріст становить 4%, може подвоїти темпи зростання і наздогнати Туреччину, чий показник становить 9%.

Таку думку озвучив старший партнер Інституту Міжнародної економіки Петерсона (Нью-Йорк), один з провідних світових фахівців по українській економіці Андерс Аслунд, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У Україні великий потенціал, але він недовикористаний", - сказав він під час дискусії на 8-ї Ялтинської щорічної зустрічі "Україна і світ: спільні виклики, спільне майбутнє".

Ключовою подією, яка сприятиме збільшенню темпів економічного зростання України, Аслунд назвав укладення угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Свідченням тому є історія Туреччини.

"Турецький економічний ріст почався тоді, коли вони вступили в торгово-економічний союз з ЄС в 1996 році. Тому для України дуже важливо отримати договір про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. І це те, над чим сьогодні необхідно працювати і Європі, і Україні" , - сказав експерт.

Однак, торгівля, на думку Аслунда - це лише один із драйверів зростання. Іншим, не менш важливим, є освіта.

"Вища освіта в Україні дуже слабка. У Туреччині її рівень набагато вищий. Україні необхідне відкриття університетів сучасного рівня, необхідна хороша програма видачі стипендій на освіту за кордоном. Якщо цього не відбудеться, Україна не зможе використовувати свій потенціал в повному обсязі", - сказав він.

Нарешті, третій фактор, який сприятиме економічному зростанню в Україні - підвищення якості управління державою.

"Більшість країн дуже швидко розвивалися тоді, коли поліпшили управління країною. Туреччина сьогодні на 56 місці за рівнем корупції, Україні - на 134-м з 178 країн світу", - зазначив експерт.

"Це означає, що необхідна дерегуляція, потрібно очистити всю державну систему. Туреччина зробила величезні кроки в цьому напрямку", - сказав Аслунд.

Основні надії на економічне зростання в Україні Аслунд пов'язує з сільським господарством.

"Зараз це найбільш швидко зростаючий сектор економіки. І я не бачу причин, за якими Україна не могла б досягти успіху в сільському господарстві", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!