Україна може законсервувати частину ГТС - Азаров

Субота, 17 вересня 2011, 14:02

Україна за відсутності розуміння перспектив транзиту природного газу до Європи може законсервувати частину своєї газотранспортної системи.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров на 8-ї Ялтинської щорічної зустрічі "Україна і світ: спільні виклики, спільне майбутнє" в суботу.

"Потужності української ГТС - 150 мільярдів кубометрів газу на рік: три труби по 50 мільярдів кубометрів, а прокачується близько 80 мільярдів кубометрів. Може нам треба частину законсервувати, чому ми повинні нести збитки", - цитує прем'єра "Інтерфакс-Україна".

Азаров підкреслив, що питання таких гарантій - це питання і Євросоюзу, як споживача, і Росії, як постачальника.

Прем'єр повідомив, що виклав цю проблему комісарові ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефану Фюле, хоча це більше питання єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера.

"Ми почекаємо, але ми повинні знати перспективи", - заявив Азаров.

Він пояснив, що російська сторона у відповідь на подібні питання Києва вказує на ЄС, який не дає гарантій щодо обсягів закупівлі.

Реклама:

"Ми повинні домовитися втрьох. Наші перспективи краще будь-яких обхідних шляхів, хоча б тому що є підземні сховища газу", - зазначив глава українського уряду.

Він додав, що потужності української ГТС "досить елементарно" можуть бути збільшені до 200 мільярдів кубометрів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!