"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров проситиме змін у СОТ

Субота, 17 вересня 2011, 10:47

Україна має намір змінити низку тарифних зобов'язань, на яких вона вступала до Світової організації торгівлі.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров на 8-ї Ялтинської щорічної зустрічі "Україна і світ: спільні виклики, спільне майбутнє" в суботу.
       
"Настав момент, коли ми можемо почати свої переговори в СОТ і змінити якісь позиції в свою сторону. І ми цим будемо займатися", - цитує прем'єра "Інтерфакс-Україна".

Азаров зазначив, що рішення про вступ України до СОТ було не однозначним.

"У чомусь ми виграли, в чомусь - програли", - сказав він.

"Завершуємо переговори з ЄС про створення зони вільної торгівлі та асоціацію. Воно не однозначно, як і не однозначно рішення вступити до СОТ", - додав прем'єр. 

Прем'єр підкреслив, що при підготовці пропозицій про перегляд тарифних зобов'язань вони не повинні зачіпати угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом, яка готується до підписання.

"Ні одна позиція, закріплена за угодою про зону вільної торгівлі з ЄС, не повинна порушуватися", - процитував Азаров своє доручення міністерству економічного розвитку і торгівлі.

Він уточнив, що пропозиції Києва носитимуть секторальний характер, зачіпаючи позиції в окремих галузях, наприклад, у легкій промисловості.

Реклама:

"Зараз збираємо пропозиції асоціацій і експортерів", - додав він.

Азаров підкреслив, що до ухвалення рішення про перегляд Україною буде виконувати всі взяті на себе під час вступу до СОТ зобов'язання.

Він спрогнозував, що процес перегляду буде непростим, проте зазначив, що його необхідно ініціювати, якщо про це просить український бізнес.

Згідно зі статтею XXVIII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі СОТ, члени цієї організації мають право ініціювати переговори про перегляд митних ставок на черговий трирічний термін, який настане з 2012 року.

З проханням почати подібні переговори про перегляд митних ставок раніше до уряду звернулися ряд галузевих асоціацій та Федерація роботодавців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!