"Газпром" із союзниками підписали "Південний потік"

П'ятниця, 16 вересня 2011, 15:08

Російський "Газпром", італійська Eni, французька EDF і німецька BASF/Wintershall підписали угоду акціонерів компанії South Stream Transport в рамках реалізації морської ділянки проекту газопроводу "Південний потік".

Документ підписали голова "Газпрому" Олексій Міллер й голови західноєвропейських компаній, повідомляє "Дело".

Підписання відбулося в присутності голови уряду РФ Володимира Путіна.

Проект "Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам і передбачає будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря до країн Південної та Центральної Європи.

Реклама:

Ініціаторами проекту стали "Газпром" і Eni, які 2008 року на паритетних засадах заснували компанію спеціального призначення South Stream AG.

Пізніше до проекту приєдналися нові учасники. Раніше повідомлялося, що EDF і BASF отримають по 15% в проекті "Південний потік". При цьому частка Eni знизиться до 20%.

Реалізації цього проекту протистоїть Європа, яка хоче диверсифікації поставки газу на європейський ринок і знизити залежності від російського "Газпрому".

Так, напередодні підписання угоди комісар Євросоюзу з питань енергетики Гюнтер Еттінгер розкритикував проект газопроводу "Південний потік".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: