"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США уже вступила в рецесію - економісти

П'ятниця, 16 вересня 2011, 12:25

Існує 15% ймовірності, що економіка США вже вступила в рецесію.

Про це повідомляє The Wall Street Journa (WSJ ) з посиланням на проведене опитування пише "Дело".

Нинішня оцінка ймовірності нової рецесії в США є найвищою з моменту виходу країни з попереднього спаду, крім того, вона на чотири процентних пункти вище рівня, попереднього серпневого опитуванням, зазначає видання.

В повідомленні вказується, що напруженість в економіці збільшилася на тлі паніки на фінансових ринках, невпевненого підйому ринку праці США і сумнівів у стабільності економіки єврозони.

"Є відчуття нової рецесії", - зазначає Барт ван Арк, головний економіст дослідницької організації Conference Board, що оцінює ймовірність нової рецесі США на 45%.
З 1988 року, кожен раз, коли оцінка ймовірності рецесії Conference Board перевищувала 40%, починався черговий економічний спад.

Експерти, опитані WSJ, вважають, що Федеральна резервна система (ФРС) оголосить про нові заходи стимулювання економіки на засіданні, яке відбудеться наступного тижня, проте сумніваються в тому, що очікувані кроки підштовхнуть економіку до зростання.

"Безумовно, ФРС зробить один або більше крок у плані нестандартних заходів монетарної політики", - відзначає економіст Decision Economics Аллен Сінай.

Економісти, що брали участь в опитуванні газети, вважають найбільш ймовірним, що Федеральний резерв вдасться до такого заходу, як заміна короткострокових бондів US Treasuries у своєму портфелі на держоблігації з більш довгим терміном обігу.

Реклама:

Ця програма, відома як Operation Twist, дозволить скоротити довгострокові процентні ставки, імовірність її застосування оцінюється інвесторами в 64%.

Ймовірність того, що ФРС вдасться до зниження ставок по надлишковим резервів банків у ЦБ або взагалі скасує нарахування відсотків у цьому випадку, оцінюється аналітиками в 33%. Цей крок буде стимулювати збільшення банками обсягів кредитування.

Інші варіанти, серед яких уточнення Центробанком прогнозів для інфляції та безробіття, а також запуск нової програми викупу активів, вважаються менш імовірними - близько 25%.

Більшість економістів зазначають, що застосування трьох кроків одночасно - використання Operation Twist, зміна ставок по резервах банків у ЦБ, а також встановлення більш чітких цільових показників - може надати лише незначний вплив на економіку.

На тлі цих негативних очікувань, економісти знизили прогноз зростання ВВП США наступного року до менш ніж 2,5%.

Згідно з їх оцінками, число робочих місць в американській економіці буде в середньому збільшуватися лише на 125 тисяч на місяць в 2012 році, хоча серпневий прогноз оцінював зростання числа робочих місць в 148 тисяч.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!