"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Польща може відмовитися добудовувати "Одеса-Броди"

П'ятниця, 16 вересня 2011, 09:59
Польська влада не має наміру фінансувати добудову польської ділянки Євроазіатського нафтотранспортного коридору, на базі побудованого в 2001 році трубопроводу "Одеса-Броди".

Про це заявив у Варшаві у четвер глава Бюро національної безпеки Польщі (BBN) Станіслав Козей, передає УНІАН.

"Ми не схильні, на відміну від інших країн, витрачати бюджетні гроші на проекти, які мають бути самоокупними", - сказав він.

Козей, який зустрівся з журналістами після засідання Ради Національної безпеки Польщі, присвяченої проекту "Одеса-Броди-Плоцьк", назвав головною умовою участі поляків в цьому проекті економічну вигоду.

"З цієї точки зору цей проект досі до кінця "не грає", - сказав він.

Реклама:

Глава BBN назвав необхідними для ухвалення рішення про участь Польщі в проекті гарантії постачальників і споживачів нафти, зазначивши, що за близько 20 років обговорення ЄАНТК, чітких декларацій немає.

"Потенціальні учасники цього проекту досі не задекларували такі конкретні фінансові рішення, які дозволили б сказати, що на цьому проекті зароблятимемо, а не доплачувати", - сказав Козей.

Він також назвав ЄАНТК "складним проектом", зазначивши, що Польща не хоче брати на себе всю відповідальність.

"Приходить час, щоб ухвалити остаточне рішення: продовжуємо цей проект чи відмовляємося від нього", - сказав Козей, коментуючи слова президента Польщі про намір доручити новому уряду визначити умови участі поляків у цьому проекті.

Як відомо, Польща, яка входить з 2004 року до Європейського Союзу, включила проект "Одеса-Броди-Плоцьк" до списку пріоритетних, що дозволяє розраховувати на виділення ЄС близько 125 мільйонів євро, або 25% необхідних коштів на добудову польської ділянки ЄАНТК.

Польща може використовувати ці кошти у разі знаходження інших 75% фінансування, яке мають надати країни-учасниці проекту, кредитори або стратегічні інвестори.

Польська влада може використовувати зарезервовані для ЄАНТК кошти максимум до 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!