Росія опановує зернові ринки через українські порти

Середа, 14 вересня 2011, 17:34

Російські експортери використовують для експорту зерна порти України, що не дочекалися значних надходжень від українських виробників.

Про це повідомляє "АПК-Інформ", пише "Дело".

За даними "АПК-Інформ", з початку сезону по 11 вересня 2011 року транзит російського зерна через українські порти становив 451 тисячу тонн.

"Так, за вказаний період з Ростова-на-Дону відвантажено в напрямку України 320,2 тисячі тонн, з них 302,4 тисячі тонн пшениці, 7,8 тисячі тонн ячменю, з портів Єйськ і Таганрог - 54,7 тисячі тонн і 52,5 тисячі тонн пшениці відповідно, а порт Азов відвантажив 23,6 тисячі тонн вище зазначеної зернової", - кажуть в агентстві.

Реклама:

За даними Українського клубу аграрного бізнесу, Україна за липень-серпень 2011 року експортувала 1,8 мільйона тонн зерна

Російська сторона пояснює свій крок щодо використання українських портів тим, що російські порти та залізничні склади переповнені російською продукцією. 

За внутрішньої можливості експорту на рівні не більше 2-2,5 мільйона тонн російські оператори вивозили по три мільйона тонн щомісячно, повідомляє видання.

Зараз Україна не поспішає з продажем зерна, тому проблема з портами не відчутна, але вже в другому півріччі 2011 року, якщо російська влада ухвалить рішення про додатковий експорт, може виникнути конкуренція як в портах, так і на зовнішніх ринках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!