"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білоруський рубль знову обвалився, цього разу на 60%

Середа, 14 вересня 2011, 16:42

Курс білоруського рубля на додатковій сесії валютних торгів, організованою Нацбанком Білорусії, закрився на позначці 8,6 тисячі рублів за долар, в той час як фактичний курс становить 5,3 тисячі рублів за долар.

Білорусь вирішила відпустити національну валюту в вільне плавання з 14 вересня, відкривши додаткову сесію на біржі, де курс буде визначатися попитом і пропозицією, повідомляє Lenta.Ru. 

Однак, влада має намір зберегти пільговий курс на основної торговельної сесії при продажу валюти на оплату енергоносіїв.

Білоруські банки, орієнтуючись на курси додаткової торговельної сесії, встановлюватимуть обмінні курси для купівлі-продажу іноземної валюти на внутрішньому валютному ринку.

Для цього з 14 вересня 2011 року скасовані обмеження з курсоутворення, які діяли раніше.

Реклама:

З березня 2011 року Білорусія переживає жорстку фінансову кризу, яка змусила владу країни девальвувати рубль, а також ввести жорсткі обмеження на коливання курсу, що призвело до дефіциту валюти в країні, появи чорного ринку і множинності валютних курсів.

Влада обіцяє, що після відкриття додаткової сесії валюта з'явиться в обмінних пунктах, а ринковий курс рубля поступово зросте. 

Згідно з прогнозом уряду країни, Білорусія може покінчити з множинністю валютних курсів максимум через два місяці після відкриття додаткової торговельної сесії на біржі.

Як повідомлялося, влада Білорусі попросила МВФ про кредит у 5-8 мільярдів доларів і чекає до трьох мільярдів стабілізаційного кредиту від контрольованого Росією антикризового фонду ЄврАзЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: