Фінансисти повідомили Арбузову, що Податкова зазіхає на таємницю

Середа, 14 вересня 2011, 12:08
Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" просить у Нацбанку підтримки у врегулюванні питання захисту інформації, що містить банківську таємницю.

Про це йдеться в повідомленні асоціації у середу.

В об'єднанні повідомили, що 24 грудня 2010 року ДПАУ прийнято наказ №1020, який створив правову колізію між податковим та банківським законодавством.

"Оскільки Порядком передбачено надання банками податковим органам інформації про доходи фізосіб, а саме про суму процентів, нарахованих на залишки коштів на поточних банківських рахунках", - зазначають в асоціації.

"Разом з тим, у зв'язку з відсутністю в законодавстві України поняття "соціальні рахунки" фізичних осіб, банки не можуть визначити, яка сума відсотків нарахована саме на залишки коштів, що відносяться до соціальних виплат", - йдеться в зверненні до НБУ.

Реклама:

В асоціації уточнили, що на існуючі поточні рахунки фізосіб можуть надходити не тільки соціальні виплати, а й матеріальна допомога та будь-які інші кошти, зараховані на рахунки безготівково чи внесені на поточний рахунок через касу готівкою.

Крім того, згідно чинного законодавства, ДПАУ має право отримувати інформацію про доходи клієнтів банків лише на підставі рішення суду.

Таким чином, порядок зобов'язав фінансово-кредитні установи надавати інформацію податковим органам всупереч закону про банки.

"Фінустанови не мають права для надання податковим органам даних про доходи клієнтів. Тому УКБС пропонує обмежити зазначену інформацію лише загальною сумою нарахованих процентів за поточними рахунками клієнтів, без персоналізації даних, які надаються", - підкреслила гендиректор асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.

"Це сприятиме дотриманню учасниками фінансового ринку банківського законодавства та усуне правову колізію, яка склалася внаслідок затвердження наказу ДПАУ", - додала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!