Економісти Європи чекають на рецесію

Середа, 14 вересня 2011, 11:26
Більше половини інвестиційних керуючих Європи прогнозують рецесію в економіці регіону в наступні 12 місяців.

Про це пише MarketWatch з посиланням на результати опитування, проведеного Bank of America Merrill Lynch, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

На цьому тлі апетит інвесторів до ризику скоротився до мінімального рівня з початку 2009 року.

55% опитаних експертів очікують, що ВВП єврозони знизиться за підсумками двох кварталів поспіль у наступному році.

У липні лише 14% учасників опитування прогнозували рецесію в єврозоні.

Порядку 68% респондентів вважають європейська боргова криза найбільшою загрозою для світової економіки, зазначаючи, що вона несе в собі ризики для банківського сектора.

Оцінка інвесторами ситуації в банківському секторі погіршилася до мінімального рівня з моменту початку опитування.

"Опитування показує, що настрій інвесторів щодо Європи є настільки негативним в даний час, що ризик поширення кризи на іншу частину світу суттєво зріс", - зазначив глава підрозділу європейській фондовій стратегії BofA Merrill Lynch Global Research Гері Бейкер.

В результаті погіршення прогнозу частка акцій компаній єврозони в інвестиційних портфелях 5% інвесторів опустилася до рівня underweight, тобто нижче ваги цих активів в базовому інвестиційному портфелі (benchmark portfolio) вперше за два роки.

Аналогічна ситуація спостерігається в портфелях 38% інвесторів з акціями компаній всієї Європи.

Темпи відходу інвесторів від ризиків збільшилися до максимального рівня з березня 2009 року - більше третини опитаних керуючих воліють тримати в готівці більше коштів, ніж зазвичай.

Ставлення інвесторів до акцій американських компаній покращилося, все більше трейдерів займає по відношенню до них позицію overweight (тобто воліють тримати в них більш високу частку в порівнянні з вагою цих активів в базовому портфелі), і лише 9% опитаних очікують ослаблення економіки США в наступному році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!