Азаров вже анонсує 5,5% ріст ВВП

Середа, 14 вересня 2011, 10:18

Проект держбюджету на 2012 рік містить 5,5% прогноз зростання ВВП.

Про це повідомив прем'єр Микола Азаров під час засідання Кабінету міністрів.

"Згадайте, що бюджет на 2010 рік ми приймали екстремально - у квітні. Це був антикризовий бюджет виживання. Вже на 2011 рік бюджет приймали в грудні на основі нового Податкового кодексу. Це був бюджет стабілізації", - зазначив прем'єр.  

"Сьогодні ми починаємо бюджетний процес вчасно і організовано. Як охарактеризувати бюджет на 2012 рік? Це бюджет пріоритетного розвитку внутрішнього ринку і стимулювання розвитку наших регіонів", - заявив Азаров.

Реклама:

Він уточнив, що це також "бюджет соціального розвитку і створення нових робочих місць в Україні".

"Це бюджет підтримки вітчизняного виробника в ключових галузях промисловості, сільського господарства, ЖКХ й будівництва", - додав Азаров.

"Цим бюджетом ми засвідчуємо, що Україна здійснює передбачувану і виважену економічну політику - політику зростання, значно більшого, ніж раніше", - заявив прем'єр.

"Для розрахунків бюджету уряд використав зважений сценарій, який передбачає зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) на 5,5%, і скорочення дефіциту державного сектору до 2,5% від ВВП", - зазначив він.

"Це наша гарантія стійкості фінансової системи держави за будь-якого розвитку подій", - додав Азаров.

При цьому прем'єр зазначив, що "навіть розвинені європейські країни не можуть втримати свої дефіцити в межах такого поміркованого показника".

"Чому уряд так жорстко обмежує державний дефіцит? Які об'єктивні чинники такої аскетичної економічної політики?", - уточнив Азаров.

"По-перше, зовнішні ринки невизначені і нестабільні. Вони завмирають в очікуванні другої хвилі кризи, анонсованої провідними експертами, тому ми повинні захистити нашу економіку від ризиків, пов'язаних із світовою економікою", - поянив він.

При цьому прем'єр додав, що "розраховувати можна лише на власні сили, на власний запас міцності".

"По-друге, нам необхідно зменшити тягар боргових зобов'язань. Якщо до 2008 року державний борг України тримався на 10% від ВВП, то після 2010 року він перевищив 30%. Ще два роки тому кожна гривня в бюджеті була позичена, причому позичена на 12 роки під шалені проценти", - зазначає Азаров.

Він наголосив, що так "незалежна держава функціонувати не може".

"По-третє, бюджет створювався в умовах різкого зростання цін на газ, за останні півроку майже вдвічі", - наголосив очільник уряду.

"Тому ми так наполегливо добиваємося справедливого перегляду газового контракту з РФ. Але не ціни на газ мають визначати перспективи розвитку української економіки. Ми маємо визначити перспективи інноваційного розвитку країни", - зауважив Азаров.

Він запевнив, що уряд активізує проекти із енергозбереження і спрямує "усі можливі кошти" з бюджету 2012 року на такі проекти. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: