Україні дуже потрібний кредит МВФ - експерт

Середа, 14 вересня 2011, 09:42
Якщо Україна не отримає черговий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду, то фінансова ситуація в країні може погіршиться.

Таку думку озвучив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко в ефірі "5 каналу", повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

"Буде гірше, якщо ці кошти не прийдуть, ці три мільярди, тому що у нас є реальний дефіцит товарного обороту, близько шести мільярдів, і ці три мільярди нам зовсім не завадять", - зазначив Сугоняко.

"Перекривається це негативне сальдо по фінансовому рахунку, якщо ці три мільярди прийдуть - вони нам допоможуть тримати гривню стабільною", - заявив експерт.

Як відомо, МВФ в кінці липня 2010 року вирішив відновити співпрацю з України, затвердивши для країни нову програму stand-by на SDR10 мільярдів (близько 16 мільярдів доларів).

Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі 1,25 мільярдів SDR.

У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту stand-by в розмірі 1 мільярд SDR, близько 1,6 мільярдів доларів.

Програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці.

Однак місія Фонду, яка працювала в березні в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення щодо виділення чергового траншу для країни.

МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення.

В уряді припускають, що два транші програми stand-by можуть бути об'єднані, що дозволить поповнити валютні резерви НБУ відразу приблизно на 3 мільярди доларів.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!