ЄС радить Росії не лізти у "Південний потік"

Вівторок, 13 вересня 2011, 16:13

ЄС сумнівається в доцільності будівництва газогону "Південний потік".

Про це заявив єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґен, передає UA-energy.

На його думку, "Південний потік" є прийнятним лише як новий маршрут доставки в Європу виключно російського газу.

Еттінґер сумнівається, що справа взагалі дійде до конкретної реалізації цього проекту, хоча його акціонери, компанії з Росії, Італії, Німеччини і Франції, мають намір підписати установчу угоду 16 вересня 2011 року.

Реклама:

"Подивимося, чи взагалі буде прокладено South Stream. Я в цьому не впевнений: надто вже дорого тягти трубопровід через Чорне море", - .зазначив посадовець.

Росія й надалі залишатиметься важливим і бажаним партнером, якщо йтиметься про газопостачання з її власних родовищ, але вона стане небажаним партнером у ролі продавця газу з Туркменістану й Азербайджану, підкреслив єврокомісар.

Еттінґер рекомендує Москві не намагатися заважати Євросоюзу створювати так званий "південний коридор", за яким у Європу буде надходити газ із прикаспійських держав.

Ідеться як про газопровід Nаbucco, так і про менш масштабні проекти ТАР і ITGI. Вони передбачають поставку газу через уже існуючу транспортну систему Туреччини, але потребують прокладки підводних і наземних газогонів у бік Прибалтики та Італії.

Чиновник переконаний, що основні стратегічні рішення щодо "південного коридору" будуть ухвалені до кінця 2011 року.

Комісар підкреслив, що доступ ЄС до прикаспійського регіону і Центральної Азії, де зберігаються найбільші у світі запаси природного газу, що перевищують навіть російські, є "ключовим питанням" для ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!