"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До України потече азербайджанська нафта

Вівторок, 13 вересня 2011, 13:42

Україна розраховує почати транспортування азербайджанської нафти через Білорусь до Польщі у 2011 році.

Про це повідомив голова правління ПАТ "Укртранснафта" Олександр Лазорко в кулуарах першого Міжнародного нафтового саміту, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"В даний час ми проводимо переговори з компаніями "Гомельтранснєфть" і PERN Przyjazn для організації маршруту поставок нафти в Плоцьк і, при необхідності, до Гданську", - сказав він.

Лазорко уточнив, що транспортування нафти за цим маршрутом може бути почате вже у 2011 році.

Він нагадав, що можливість використання такого маршруту виникла у зв'язку з введенням в експлуатацію другої черги Балтійської трубопровідної системи (БТС-2), яка з'єднує нафтотранспортну систему "Дружба" з російськими портами на Балтійському морі.

Реклама:

При цьому близько 5-8 мільйонів тонн нафти тепер будуть зняті з транзиту через Білорусь, що дає можливість запустити одну з гілок "Дружби" для поставок каспійської нафти в напрямку Польщі.

За словами  Лазарко, НАК "Нафтогаз Україна" планує почати давальницьку переробку азербайджанської нафти на потужностях Кременчуцького НПЗ, який входить до ПАТ "Укртатнафта".

В даний час "Нафтогаз" здійснює давальницьку переробку нафти на потужностях Лисичанського НПЗ.

До того ж, НАК і державна нафтова компанія Азербайджану SOCAR ведуть переговори про постачання близько 2 мільйонів тонн нафти на рік, повідомляє "Лігабізнесінформ ".

"Поставки почнуться, як тільки буде підписано контракт. Це залежить від покупців не від нас, ми готові поставити", - заявив головний виконавчий директор SOCAR Trading Валерій Головушкін.

За його словами, SOCAR розраховує додатково поставити близько 2 мільйонів тонн нафти у 2012 році, підкресливши, що це залежить від потреб НАК "Нафтогаз України".

"Скільки захочуть покупці, стільки ми і поставимо", - підкреслив топ-менеджер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: