"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В ЄС не планують підписувати угоду з Україною про асоціацію у 2011 році

Вівторок, 13 вересня 2011, 13:30

Україні не слід чекати Угоди про асоціацію з ЄС до кінця 2011 року.

Про це йдеться в проекті доповіді польського депутата Річарда Антоні Легутко, що містить рекомендації Європейській Раді та Єврокомісії щодо ухвалення угоди про асоціацію між ЄС та Україною, повідомляє "Дело".

На думку автора, нинішній документ безпрецедентний, оскільки є першою "угодою про асоціацію нового покоління". Ще ні з однією країною, яка не є членом ЄС, Брюссель не підписував подібних документів і не встановлював таких тісних зв'язків.

У проекті доповіді, зокрема, зазначається, що Росія зараз тисне на Україну, щоб та не підписувала угоду про зону вільної торгівлі, яка є частиною угоди про асоціацію.

Реклама:

Москва, на думку євродепутатів, прагне приєднати Київ до Митного союзу з Казахстаном, Білоруссю та Росією.

Разом з тим, наголошується в документі, зона вільної торгівлі з Євросоюзом повинна забезпечити модернізацію української промисловості та сільського господарства.

Тому Європарламент радить завершити переговори про асоціацію з Україною не пізніше кінця 2011 року, підписати її в першій половині 2012 року, ратифікувати в Європарламенті та національних парламентах країн ЄС у другій половині 2012 року.

За словами євродепутата від Люксембургу Шарля Геренса, якщо Україні зараз не надати шанс більш тісної інтеграції з Євросоюзом, вона піде шукати альтернативні шляхи.

Це призведе до того, що Брюссель і Київ ще більше видалятись один від одного. Саме тому так важливо, щоб вже в 2012 році угода про асоціацію між ЄС і Україною почала діяти.

Згідно з проектом доповіді Європарламенту, ЄС також має пообіцяти Україна посилення співробітництва в енергетичній сфері, надання фінансової та технічної допомоги, сприяння у зміні законодавства, впровадження програм обмінів держслужбовців, стипендій для студентів та відкриття інформаційного бюро Євросоюзу в Україні.

Крім цього, у документі наголошується на необхідності визначення чіткої дати, до якої повинен бути скасований візовий режим з Україною, а також можливості протестувати систему безвізових поїздок під час чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!