Кабмін відмовиться від підтримки вугілля

Вівторок, 13 вересня 2011, 09:40
Кабінет міністрів має намір відмовитися від підтримки вугільної галузі.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на прес-службу Міненерго.

У відомстві повідомили, що з 2005 по 2010 роки обсяг капітальних вкладень у вугільну галузь з боку держшахт знизився в 5,2 рази, а обсяг видобутку вугілля впав з 78 мільйонів тонн до 75,2 мільйонів тонн в рік.

У прес-службі уточнили, що враховуючи, що термін дії програми "Українське вугілля" закінчився, то в міністерстві був розроблений проект "Програми перспективного розвитку вугільної галузі на середньостроковий період до 2015 року".

У ній закладено такі параметри: на етапі до 2015 року обсяг видобутку вугілля прогнозується на рівні 91,7 мільйон тонн на рік, включаючи 63,5 мільйона тонн енергетичного вугілля.

На етапі розвитку галузі в період з 2015 по 2020 роки обсяг передбачається підвищити до 100 мільйонів тонн, включаючи близько 65 мільйонів тонн енергетичного вугілля.

Підсумковий потенційний рівень видобутку до 2030 року очікується на рівні 115 мільйонів тонн, з яких 75 мільйонів тонн - енергетичне вугілля.

При цьому в Міненерго розповіли, що держава в перспективі планує повністю відмовитися від підтримки галузі.

"В експлуатації повинні залишитися тільки шахти, здатні забезпечити фінансування своєї роботи і подальший розвиток, і які в перспективі можуть бути приватизовані", - зазначають у відомстві.

"Саме так реформували свої галузі Росія і Польща, і так плануємо вчинити ми", - уточнили в прес-службі.

Головну ставку в міністерстві роблять на залучення приватних інвесторів через приватизацію шахт або передачу їх в концесію.

Інвестори повинні будуть забезпечити шахти новою технікою з більш тривалим строком служби, провести модернізацію шахт і теплових електростанцій.

"Важливо, щоб інвестори почали видобувати шахтний метан і знайшли застосування породам відвалів шахт, що дозволить заробляти додаткові кошти", - говорять в міністерстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!