"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Клюєву обридли іноземні машини

Понеділок, 12 вересня 2011, 16:37 -

Уряд хоче позбутися залежності від зовнішніх ринків і збирається активізувати процеси імпортозаміщення.

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, коментуючи схвалення урядом Державної програми розвитку внутрішнього виробництва, повідомляє його прес-служба.

"Ми повинні на повну потужність активізувати процеси імпортозаміщення. Україна має все необхідне для збільшення обсягів власного випуску продукції, яка сьогодні імпортується - це значний природно-ресурсний, виробничий, науково-технічний та трудовий потенціали", - сказав Клюєв.

Ключовим напрямком економічної політики країни, за його словами, є розширення внутрішнього ринку.

Реклама:

На думку чиновника, поряд з високою залежністю української економіки від імпорту енергоносіїв негативно на її зовнішньоторговельний баланс впливає імпорт машин, устаткування, механізмів і транспортних засобів, обсяг яких у 2010 році становив 12,7 мільярда доларів, або майже 21%.

За даними віце-прем'єра, українська промисловість виявилася неспроможною відвоювати втрачені ринки електричних машин і устаткування - 3,6 мільярда доларів, та протистояти експансії імпортних легкових автомобілів - 1,7 мільярда доларів.

"Сировинний ухил виробничої структури, розрахований переважно на потребу експорту, робить промисловість і всю економіку надзвичайно залежними від кон'юнктури зовнішнього ринку і стримує розвиток внутрішнього ринку", - наголосив Клюєв.

Перший віце-прем‘єр-міністр заявив, що потенціал із імпортозаміщення є в усіх галузях.

Це, за його словами, стосується і машинобудування, у тому числі - сільськогосподарського, і хімічної, і легкої промисловості, виробництва лікарських засобів.

Клюєв також заявив, що значний потенціал для розвитку є в авіаційної промисловості та ОПК.

"Також Україна зобов'язана за найближчі 10 років суттєво збільшити забезпечення себе енергоносіями власного видобутку", - сказав він.

Як повідомлялося, наприкінці липня прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі України розробити комплексну програму підтримки експорту та імпортозаміщення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: