Російський експорт не стримає зростання світових цін на пшеницю

Понеділок, 12 вересня 2011, 14:37

Чотириразове підвищення обсягів російського експорту пшениці в 2011 році, можливо, не зупинить зростання цін на хліб на світовому ринку, тому що глобальний попит значно перевищує пропозицію.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на міністерство сільського господарства США, передає "Інтерфакс".

Згідно із прогнозом аналітиків, опитаних агентством, в поточному сільгоспроці Росія може поставити на світовий ринок 17,9 мільйона тонн пшениці.

Однак, за даними міністерства сільського господарства США, цього буде недостатньо для того, щоб стримати зростання цін, спричинене скороченням світових запасів пшениці другий рік поспіль через поширення посухи в районі Великих Рівнин в США, найбільшому експортері пшениці, і самої посушливої весни в Європі за останні тридцять років.

Реклама:

Крім того, Мінсільгосп США прогнозує, що попит на світовому ринку пшениці в 2011-2012 році збільшиться на 3% - до 675 мільйонів тонн, на 2,9 мільйона тонн перевершивши пропозицію, яка, в свою чергу, збільшиться на 3,7%.

Як очікують експерти, ціни на пшеницю до кінця грудня можуть піднятися на 16% - до 8,5 долара за бушель.

З 1 липня - моменту відновлення експорту пшениці з Росії - ціни на світовому ринку зросли на 19%, згідно з даними біржі Chicago Board of Trade.

Вартість грудневих ф'ючерсних контрактів на пшеницю підвищилася на 0,1% - до 7,3075 долара за бушель до 11:56 у понеділок на торгах в Чикаго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!