ДКЦПФР хоче скасувати обов'язкові рейтинги

Понеділок, 12 вересня 2011, 11:40

В Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку пропонують скасувати обов'язкове рейтингування випусків цінних паперів і посилити нагляд за роботою рейтингових агентств.

Ринок рейтингових послуг очікують серйозні зміни.

У розпорядженні видання "Комерсант Україна" опинилася копія службової записки директора департаменту корпоративних відносин ДКЦПФР Анатолія Амеліна, в якій викладені пропозиції для голови комісії Дмитра Тевелєва щодо посилення регулювання діяльності рейтингових агентств.

Ключова пропозиція - виняток обов'язковості рейтингової оцінки при емісії цінних паперів.

Реклама:

Зараз у ст. 4-1 закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів" міститься вимога отримання рейтингу при публічному розміщенні всіх цінних паперів, крім акцій, держоблігацій, цінних паперів недиверсифікованих ІСІ та Державної іпотечної установи.

Рейтинги присвоюються також монополістам, державним і стратегічним компаніям.

Вимога обов'язкового рейтингування неправильна, впевнений Амелін. Емітент може отримати оцінку в уповноважених РА.

Запропоновано переглянути і положення ДКЦПФР про конкурс з визначення уповноважених РА.

Амелін впевнений, що форма проведення конкурсу "не відповідає вимогам часу".

Зараз для проведення конкурсу необхідні заявки мінімум двох компаній, після чого сформована ДКЦПФР конкурсна комісія визначає переможця.

"Процедуру потрібно спростити, порядок і наблизити до процедури отримання ліцензії, тобто проводити без конкурсу. Компанія, яка хоче отримати статус, подає пакет документів, на підставі яких і приймається рішення про присвоєння статусу", - пояснив він.

При цьому до РА будуть введені додаткові вимоги, за ними буде встановлений моніторинг та нагляд.

Більш детальні пропозиції поки не розроблені. Базовими стануть вимоги до персоналу, організаційну структуру РА та забезпечення ризик-менеджменту агентств, розповів виданню Амелін.

Скасування обов'язковості рейтингування проходили багато розвинених країн, говорить генеральний директор РА "Кредит-Рейтинг" Станіслав Дубко.

15 березня "Кредит-Рейтинг" було виключене з державного реєстру уповноважених агентств і втратило право присвоювати нові обов'язкові рейтинги.

Агентство планує подати заявку на участь у новому конкурсі з відбору уповноважених РА.

Представників агентств не лякає можливість втрати клієнтів, які перестануть користуватися їх послугами.

Вони відзначають, що більшість компаній відмовилися від послуг агентств після того, як ДКЦПФР в кінці 2009 року скасувала вимогу наявності рейтингу при подачі документів на реєстрацію емісії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!