"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У МВФ недостатньо грошей для підтримки проблемних країн

Понеділок, 12 вересня 2011, 09:27

У МВФ підрахували, що у разі поглиблення світової фінансової кризи резервів фонду може виявитися недостатньо для підтримки всіх проблемних країн.

Відповідно до внутрішнього дослідженню МВФ від 7 вересня, яке опинилося в розпорядженні агентства Reuters, погіршення глобальної фінансової ситуації на чверть збільшило потребу держав в кредитній допомозі.

Якщо в липні розрахунки показували, що при найгіршому розвитку подій обсяг валютного попиту становитиме 640 мільярдів доларів, то останні оцінки виявили дефіцит в 840 мільярдів доларів, пише "Комерсант Україна".

При цьому можливості фонду з видачі кредитів без використання надзвичайних заходів становлять лише 390 мільярдів доларів, відзначають в МВФ.

Реклама:

Ризики повторної рецесії зростають, переважуючи загрозу інфляції, тому урядам та регуляторним органам розвинених країн слід вжити заходів, включаючи нетрадиційні, щоб запобігти новій кризі, заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

"Країни повинні діяти негайно і рішуче, щоб провести свої економіки через цей небезпечний новий етап відновлення", - зазначила Лагард.

На її думку, грошово-кредитна політика розвинених країн повинна зберігати "максимально стимулюючий характер".

У разі наростання кризових явищ в європейській економіці потреби в кредитах МВФ зростуть.

У звіті говориться, що підтримка фондом стабілізаційних програм в Греції, Ірландії та Португалії все одно зберігає ризики, і без рішучих заходів криза єврозони незабаром може поширитися на країни з більш великою економікою, такі як Італія та Іспанія.

У зв'язку з цим МВФ запускає новий механізм - кризовий фонд, який буде працювати з 1 жовтня 2011 року до кінця березня 2012 року.

"У нинішній нестабільній ситуації значне зменшення кредитних резервів МВФ здатне посилити нестабільність на ринках. Це означає, що підтримка кредитних активів МВФ може бути інструментом запобігання кризи", - говориться в документі.

Якщо екстрені заходи країн єврозони дозволять її економіці вибратися з кризи з мінімальними втратами, фонду не доведеться шукати додаткові кошти.

"У тому випадку, якщо політики, щоб отримати контроль над хвилею кризи, будуть діяти швидко, МВФ потрібно буде знайти суму в 360 мільярдів доларів, яку нинішні ресурси з легкістю зможуть покрити", - відзначається у звіті фонду.

Втім, ця проблема не повинна перешкодити МВФ спрямовувати кошти в Україну, впевнені експерти.

Друга програма співпраці дозволяє Україні отримати 15 мільярдів доларів, з яких МВФ поки видав лише 3,4 мільярда доларів.

Ця програма закінчується восени 2012 року, тоді ж Україна почне виплати за першої кредитної лінії.

В рамках першої програми Україна отримала 10,9 мільярда доларів, з них вже в 2012 році має повернути 3,4 мільярда доларів.

У МВФ не вперше визнають обмеженість ресурсів. У лютому 2009 року директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан попередив, що коштів фонду може вистачити лише на півроку боротьби з кризою.

У липні 2011 року про нову необхідності нарощування статутного капіталу МВФ заявила Лагард.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!