"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Німеччина вже готується до дефолту Греції

Субота, 10 вересня 2011, 12:13

Уряд Німеччини розробляє план екстреної підтримки банківського сектора на випадок дефолту Греції.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на трьох представників правлячої коаліції, передає агентство "УНІАН".

Афіни можуть оголосити дефолт щодо частини своїх боргових паперів, якщо не одержать другий пакет фінансової допомоги в 109 мільярдів євро, надання якого влада єврозони і представники МВФ схвалили 21 липня.

Для реалізації цього плану необхідне, як мінімум, схвалення парламентами країн - членів єврозони. Крім того, умовою виділення цих грошей є консолідація бюджету Греції, в який Афіни вже не вкладаються.

Реклама:

Кредитні організації Франції й Німеччини - найбільші держателі суверенного боргу Греції після банків цієї країни. На німецькі банки припадає 9%, на французькі - 8%.

Загальний борг Греції становив в кіннці 2010 року становив близько 300 мільярдів євро.

Підготовлений німецькою владою екстрений план порятунку банків передбачає компенсацію втрат від внесків у держоблігації Греції, які можуть становити до 50% вартості цих боргових паперів.

Існування "плану Б" дає зрозуміти, що влада ФРН серйозно побоюється такого сценарію і чинитиме на уряд Греції тиск з тим, щоб були виконані зобов`язання щодо консолідації бюджету.

Раніше міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив, що "Греція ходить лезом ножа".

За його словами, невдача у справі досягнення запланованих показників держборгу і дефіциту бюджету може призвести до того, що "владі Греції доведеться шукати кошти самостійно, оскільки допомоги від єврозони не буде".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: