"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Moody's кажуть, що банки СНД гублять "інсайдери"

Четвер, 1 вересня 2011, 18:51

Кредитування пов'язаних сторін залишається однією із структурних проблем банківського сектора країн СНД.

Про це йдеться в дослідженні Moody's Investors Service, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Станом на кінець 2010 року на цей вид кредитування припадало близько 10% валового кредитного портфеля і 50% капіталу банків. Це приблизно в 5 разів перевищує рівень в Центральній і Східній Європі та удвічі більше, ніж у банках країн Близького Сходу, нагадують аналітики.

На їхню думку, ризики, що виникають у зв'язку із кредитуванням пов'язаних сторін, погіршують рейтинги банків країн СНД.

Реклама:

"Ми вважаємо, що кредитування "інсайдерів" є показником слабкого корпоративного управління і м'яких стандартів андеррайтингу, оскільки призводить до концентрації кредитів, яка насилу піддаються управлінню", - йдеться в спеціальному звіті Moody's.

Недавній "порятунок" Банку Москви, на яке було витрачено до 14 мільярдів доларів державних коштів, підкреслює ризики при кредитуванні юридичних осіб, пов'язаних з власниками та менеджментом банків.

Крім того, саме кредити пов'язаним сторонам були одним з ключових факторів у приблизно половині з 23 дефолтів банків у країнах СНД, що мали місце в період гострої фази світової фінансової кризи.

На думку аналітиків Moody's, в країнах СНД немає єдиної тенденції щодо кредитування пов'язаних сторін. Російські, казахстанські, українські та вірменські банки скоротили обсяг кредитів пов'язаним сторонам у 2010 році завдяки розширенню можливості кредитування в інших банках.

У Росії, наприклад, частка кредитів пов'язаним сторонам в минулому році знизилася до 41% з 43% від обсягу капіталу. У той же час в інших країнах регіону банки збільшили обсяги кредитів пов'язаним сторонам.

Moody's відзначає, що банки, контрольовані промисловими або фінансовими компаніями, мають велику частку кредитів пов'язаним сторонам, особливо це характерно для Росії.

У багатьох випадках, акціонери не бачать серйозних ризиків у тому, щоб займати великі обсяги коштів у власних банків.

"Враховуючи кількість допущених дефолтів, ми вважаємо, що кредитування пов'язаних сторін у великих обсягах - це очевидний ризик. У ряді випадків, в складній ситуації власники воліли врятувати свої промислові, а не банківські активи, як у випадку з банком "Союз" Олега Дерипаски" , - йдеться у звіті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!