Уряд хоче штрафувати українців за нелегальне працевлаштування

Четвер, 1 вересня 2011, 10:11

В уряді мають намір ввести штрафи для працівників, які не оформлять трудові відносини з роботодавцями.

Федерації роботодавців оприлюднила три доопрацьованих законопроекти Кабміну про легалізацію зарплат і взаємовідносин роботодавців з найманими працівниками, пише "Комерсант Україна".

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко пропонував ввести фінансову відповідальність підприємств і фізосіб-СПД за нелегальний найм співробітників і встановити гарантовану мінімальну зарплату для ряду професій.

Як відзначають у ФПУ, два з трьох законопроекти в цілому погоджені Міністерством соцполітики.

Реклама:

Доопрацьовані документи передбачають введення штрафів для найманих працівників у розмірі 10-20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за фактичне виконання трудових зобов'язань без оформлення трудових відносин.

Крім того, зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення передбачають відповідальність керівництва підприємств за нелегальне надання роботи, в тому числі іноземцям без наявності дозволу на працевлаштування.

Штраф становитиме 50-250 НМ, а сама компанія за таке порушення трудового законодавства повинна буде заплатити 35 мінімальних зарплат за кожного неоформленого працівника - 35,14 тисячі гривень.

При розрахунку даних санкцій уряд вирішив відмовитися від прив'язки до НМ - у першому варіанті штраф становив 2 тисячі неоподаткованих мінімумів.

Запропоновано і збільшення покарання за виплату зарплати в розмірі, нижче встановленого законом - до 12,048 тисячі гривень.

Також законопроекти передбачають перегляд санкцій за порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, зарплат або їх виплату не в повному обсязі.

У порівнянні з діючими санкціями, їх максимальний розмір збільшується з 100 до 150 НМ.

"Не виключено, що в середині вересня проекти будуть винесені на розгляд уряду", - сказало джерело видання в Мінсоцполітики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!