Україна на 50% скоротила експорт струму в Білорусь

Понеділок, 8 серпня 2011, 13:22

Білорусь в січні-червні 2011 року збільшила імпорт електроенергії в 1,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року - до 2,4 мільярда кВт-годин.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Захід" у ВО "Біленерго".

Тим часом, за даними Міненерговугілля України, у першому півріччі 2011 року обсяг поставок до Білорусії становив 808,7 мільйона кВт-годин електроенергії, що на 48,3% менше в порівнянні з першим півріччям 2010 року.

Таким чином, у січні-червні 2011 року Білорусь імпортувала з Росії близько 1,59 мільярда кВт-годин електроенергії.

Реклама:

Як повідомлялося раніше, в січні-червні 2010 року весь обсяг імпорту електроенергії припав на Україну.

"Електроенергія в першому півріччі 2010 року з Росії не імпортувалася, в першу чергу, через прагнення скоротити фінансові витрати", - повідомляв представник "Біленерго".

За даними "Біленерго", в січні-червні 2011 року Білорусь експортувала 60,1 мільйона кВт-годин електроенергії, що на 39% менше в порівнянні з першим півріччям 2010 року.

Обсяг експорту залежав від закупівель білоруської електроенергії країнами Балтії. Ці поставки були нерегулярними і визначалися кон'юнктурою цін європейського енергоринку.

У першому півріччі 2011 року підприємства ПО "Біленерго" виробили 15,4 мільярда кВт-годин електроенергії, що на 3% менше, ніж у першому півріччі 2010 року.

Як раніше повідомлялося, "Інтер РАО ЄЕС" і українські експортери в червні 2011 року припинили постачання електроенергії в Білорусь через прострочену заборгованість.

Уряд і Нацбанк Білорусії прийняли спільну постанову, відповідно до якого розрахунки за імпорт електроенергії були включені в перелік пріоритетів критичного імпорту, на здійснення якого Нацбанк продає валюту на біржі.

Після цього Білорусь протягом декількох днів повністю розрахувалася за своїми боргами перед Україною та Росією.

Поставки з РФ і Україна були відновлені 1 липня.

Відповідно до контракту з "Інтер РАО ЄЕС", у 2011 році Білорусь гарантовано повинна імпортувати з Росії 3 мільярди кВт-годин електроенергії за фіксованими цінами.

Друга частина контракту передбачає можливість додаткового імпорту більше 2 мільярдів  кВт-годин за договірними цінами.

Українські компанії планували поставити до Білорусі рекордний обсяг електроенергії - понад 2,4 мільярда кВт-годин.

Більше половини цього обсягу припадає на "Дтек", а частину планувало експортувати держпідприємство "Укрінтеренерго".

У разі реалізації цих планів обсяг експорту української електроенергії в Білорусію в 2011 році буде максимальним за останні 20 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!