"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Податкової вже готова карта тіньової економіки

Четвер, 4 серпня 2011, 20:50
Державна податкова служба підготувала карта тіньової економіки, яка найближчим часом може набути чинності.

"Розпорядження, в якому також прописане набуття чинності, вже готове і лежить на підписі у (заступник голови ДПСУ) Олександра Клименка. Сьогодні або завтра це розпорядження буде підписане і документ (карта тіньової економіки) набуде чинності. А сама карта вже готова", - пояснили в прес-службі.

Ключовим індексом карти тіньової економіки України є сума податкового кредиту в його прив'язці до певного регіону, передає Finance.

Карта зонована за географічним принципом - області, райони, міста.

За кожним регіоном значиться загальна сума податкового кредиту, а також підприємства, які є одержувачами цього кредиту.

Реклама:

"У регіонах, а також централізовано, щомісяця збирається інформація за податковим кредитом. Тобто, карта буде оновлюватися щомісяця - спільно регіональними управліннями і центральним офісом", - додали в прес-службі ДПСУ.

Нагадаємо, відповідальним за карту тіньової економіки України є заступник голови ДПСУ Клименко. 27 липня він повідомив, що документ буде готовий у перших числах серпня.

За словами Клименка, розроблені фахівцями податкової методи аналізу та прогнозування дозволять не тільки точно оцінити загальні обсяги тіньової економіки, а й локалізувати її учасників по територіях та видах діяльності.

До кінця цього місяця ці карти ляжуть на стіл керівникам усіх територіальних підрозділів ДПС України та стануть їх "настільними книгами" щодо детінізації української економіки.

Крім того, для кожної адміністративно-територіальної одиниці буде складено "зріз економічної ситуації".

Цей документ буде враховувати всі чинники і тенденції в окремому місті чи районі, зокрема - дисбаланс між сплатою податків та обсягами коштів, що обертаються в економіці.

Раніше аналітики ДПС повідомили, що від 10 до 17% коштів української економіки обертається "в тіні". До таких висновків дійшли експерти, аналізуючи діяльність підприємств з оборотом понад 1 мільйон гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: