"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В уряді не хочуть покладатися на олігархів

Четвер, 4 серпня 2011, 18:31 -

Структура експорту України потребує серйозного переосмислення.

Таку думку висловив заступник міністра закордонних справ Віктор Майко у ході відеоконференції з регіонами.

"Для того, щоб убезпечити себе від повторення подій 2008-2009 років на світовому ринку і не вводити економіку у стан колапсу, ми повинні працювати над тим, щоб структура та наповнення експорту були іншими", - зазначив дипломат.

У цьому контексті він наголосив, що зменшення на 60% експорту металургійної промисловості та на 80% - хімічної спричинило падіння ВВП України на 15%.

Реклама:

"Аби запобігти подібному у майбутньому, потрібно здійснити низку кроків на державному рівні. Тож відповідно до доручення президента та уряду, ми з Міністерством економічного розвитку активно працюємо над створенням певної структури", - зазначив заступник міністра закордонних справ.

Він уточнив, що йдеться про запровадження агенції для підтримки українських експортерів, а також фінансового інституту, який забезпечуватиме гарантування фінансових ризиків українських експортерів.

Як відомо, українську металургію контролюють: Рінат Ахметов та Вадим Новінський - "Метінвест", Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський - "Приват", Сергій Тарута та група акціонерів через російський ВЭБ - ІСД, Віктор Пінчук - "Інтерпайп".

Також - Костянтин Жеваго - Ferrexpo (Полтавський ГЗК), російська група Evraz Романа Абрамовича, Лакшмі Міттал - "Arcelor Mittal Кривий Ріг" та група "Донецьксталь" Віктора Нусенкіса.

Хімпром контролює Дмитро Фірташ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: