Думка експерта: Зірвана угода "Укргазвидобування" ілюструє конфлікт між Бойком і Клюєвим

Четвер, 4 серпня 2011, 14:39 -

Міністерство економічного розвитку і торгівлі відмовило ДК "Укргазвидобування" у придбанні мережі 72 АЗС за 1,3 млрд. гривень.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич нагадав, що раніше експерти заявляли про можливі зловживання при проведенні цієї операції.

"У травні 2011 року філія Управління з переробки газу та газового конденсату ДК "Укргазвидобування" прийняла рішення про придбання мережі АЗС за неконкурентною процедурою закупівлі "в одного учасника" у кількох споріднених компаній, у тому числі ТОВ "Калина-Закарпаття" і ТОВ "Атіква". НАК "Нафтогаз України" на чолі з Євгеном Бакуліним закрив очі на історію з купівлею АЗС, де була присутня відверта корупційна складова, і дав свою згоду. Саме цю угоду і відмовилося санкціонувати Мінекономіки", - зазначив він.

Як повідомляли ЗМІ, виходячи із загальної вартості угоди, ціна однієї АЗС повинна була скласти в середньому близько 18 млн. гривень.

Реклама:

При цьому, за оцінками учасників ринку, ця цифра вдвічі перевищує середньоринкову ціну. В результаті, ДК "Укргазвидобування" могла втратити близько 650 млн. гривень.

"Такі втрати в результаті сумнівної операції більш ніж значущі для компанії, яка заявляє про постійний дефіцит оборотних коштів і скаржиться на завищені податкові зобов'язання перед державним бюджетом", - наголосив Марунич.

"Укргазвидобування" постійно залучає кредити. На початку червня 2011 року підприємства в черговий раз повідомило про залучення кредитної лінії в розмірі 200 млн. гривень в Ощадбанку і 25 млн. доларів Промінвестбанку", - нагадав він.

Разом з тим, зазначив експерт, у відмові МЕРТ, яке очолює перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, проглядаються інші мотиви, окрім турботи про фінансову стабільність державної газовидобувної компанії.

На його думку, свідомий зрив угоди свідчить про загострення протиріч всередині владної верхівки, зокрема, між групами Клюєва і Бойка-Фірташа.

"Необхідно відзначити, що група Клюєва вибрала вдалий політичний момент для тиску на опонентів. На тлі розгорнутої кампанії із боротьби з нераціональним використанням державних коштів на благо стабільності державного бюджету, відмова в нецільових витратах "Укргазвидобування" можна буде вигідно подати президенту і прем'єру", - зазначив Марунич.

"Більше того, міністр енергетики Юрій Бойко поки не може виконати дану обіцянку громадськості - домовитися про зниження цін на російський газ до кінця літа 2011 року. Після відмови російського президента Дмитра Медведєва зустрітися з Віктором Януковичем 30-31 липня ймовірність підписання будь-яких домовленостей у газовій сфері до початку осені близька до нуля", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: