Польща й собі хоче дешевого газу від Росії

Середа, 31 серпня 2011, 17:20

У Польщі є серйозні підстави вимагати від "Газпрому" зниження цін на газ.

Про це заявив віце-президент найбільшої енергетичної компанії республіки "Польське Гурніцтво нафтове і Газовніцтво" (ПГНіГ) Радослав Дудзінскій, повідомляє "ИТАР-ТАСС".

З лютого 2011 року польська компанія веде з російським "Газпромом" переговори про зниження цін на газ, але сторони поки не прийшли до згоди.

За словами Дудзінского, "якби ми не були впевнені в тому, що існують серйозні передумови для зниження цін, ми б не починали ці переговори".

Реклама:

"Термін завершення переговорів, який міститься в контракті, завершується в жовтні. Ми готові до того, що якщо до цієї дати не буде досягнуто задовільної угоду, ми будемо змушені шукати справедливості, дозволи ділового спору в арбітражному суді", - зазначив він.

У ПГНіГ вважають, що основним принципом довгострокового контракту має бути розподіл ризиків.

"Що б не трапилося на ринку покупця, він зобов'язаний прийняти певну кількість газу і оплатити його. З іншого боку, ціновий ризик в цьому контракті залишається на стороні продавця, який зобов'язаний запропонувати такі ціни, щоб покупець міг реалізувати цей газ на ринку", - пояснив Дудзінскій.

"Газпром" не бачить необхідності в зміні цін, що, на жаль, не обіцяє нічого доброго для переговорів", - підкреслив він.

Між сторонами 29 жовтня були підписані угоди, що передбачають збільшення поставок російського газу в Польщу на 2 мільярди кубометрів.

У 2010 році ПГНіГ імпортувала з Росії близько 9 мільярдів кубометрів газу, що становить 90% від загального обсягу одержуваного республікою з-за кордону "блакитного палива".

Як повідомлялося, в середу українська сторона заявила, що подала до "Газпрому" офіційну заявку на зниження закупівлі в 2012 році газу до 27 мільярдів кубометрів.

Глава російської компанії Олексій Міллер заявив, що "Нафтогаз" повинен оплачувати "Газпрому" щорічно не менше 33 мільярди кубометрів газу, як це передбачено умовами довгострокового контракту на умовах "бери або плати".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!