Україна три місяці не зможе торгувати повітрям. Виправлено

Вівторок, 30 серпня 2011, 17:45
ООН прийняла попереднє рішення призупинити механізми міжнародної торгівлі квотами та реалізації проектів спільного впровадження в Україні.

Про це повідомляє Національний екологічний центр України з посиланням на Комітет виконання зобов'язань Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату.

Також Комітет попередньо визнав, що Національний кадастр антропогенних викидів України не відповідає міжнародним вимогам.

Остаточне рішення буде прийнято в жовтні.

Екологи зазначають, що причиною такого рішення став звіт експертів ООН, які перевіряли національний кадастр за 2008 рік.

"Експерти ООН вважають, що національна система врахування викидів та поглинання парникових газів не є достатньо прозорою, послідовною, повною і точною, як цього вимагають міжнародні правила", - додається у ньому.

У Національному екологічному центрі України зазначають, що подальша доля торгівлі квотами та проектів спільного впровадження для України буде вирішена у жовтні.

"Якщо у жовтні комітет прийме остаточне рішення, що український кадастр не відповідає міжнародним вимогам, тоді серед можливих варіантів розвитку подій буде зупинення українського реєстру на більш тривалий термін, що унеможливлює дію гнучких механізмів Кіотського протоколу: торгівлі квотами та проектів спільного впровадженн", - попереджає Центр.

Координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька наголошує, що проблема з українським кадастром виникла через відсутність системи збору та перевірки даних про викиди по всіх секторах економіки.

За її словами, дані про викиди записуються на основі статистичних даних, ніхто не перевіряє, чи відповідають дані фактичним викидам.

Експерти ООН зауважили, що по 17 промислових процесах дані про викиди або відсутні, або конфіденційні.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!