Шлапак: влада припустилася стратегічної помилки щодо МВФ

Вівторок, 30 серпня 2011, 11:52

Колишній міністр економіки Олександр Шлапак переконаний, що якщо Україна не виконуватиме своїх зобов'язань, то Міжнародний валютний фонд припинить з нею співпрацю.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Україна молода", говорячи про причини скасування візиту місії МВФ до Києва, повідомляє агентство УНІАН.

Шлапак наголосив: "Насправді ж місія не приїде через те, що Україна, як і раніше, не виконує взяті на себе зобов'язання щодо проведення структурних реформ".

"Подібну ситуацію ми мали в 2009 році, торік, нині. Назвати словом "реформи" те, що сьогодні робиться у нашій країні, надзвичайно складно: зробивши крок уперед, ми робимо кілька назад", - додав екс-міністр економіки.

Реклама:

На думку Шлапака, "надалі слід очікувати жорсткішої позиції фонду: не тільки до України, а й до всіх інших партнерів, яким він позичає гроші".

За його словами, нове керівництво МВФ "не обтяжене зобов'язаннями своїх попередників і жорсткіше наполягатиме на необхідності дотримуватися взятих Україною зобов'язань".

Як підкреслив економіст, "допоки Мінфін не пояснить, як він збалансує 2011 рік, не запропонує реальні показники бюджету 2012 року, допоки Мінпаливо не надасть пропозицій щодо зменшення дефіциту НАК "Нафтогаз України", допоки не буде запущена пенсійна реформа, грошей МВФ ми не побачимо".

Відповідаючи на запитання про те, які наслідки це матиме для України, Шлапак зазначив, що "дуже негативні - особливо з огляду на ситуацію на фінансових ринках".

За його словами, "ідеться про колосальну недовіру інвесторів не тільки до приватних, а й до державних фінансових інструментів".

Він додав, що сигнал про те, що МВФ не продовжує своєї роботи з Україною, зробить інвесторів "ще обережнішими".

Шлапак наголосив, що ситуація в Україні "суттєво погіршується", й уряду необхідно буде запозичити достатньо великі суми грошей як в іноземній валюті, так і в національній для того, щоб профінансувати видатки бюджету.

За його словами, "неспівпраця" з МВФ спричинить для України великі труднощі.

Він нагадав, що на грудень перенесені "великі доларові платежі, які треба здійснити".

"За рахунок чого будемо платити? Уряд повинен знайти можливість запозичити. Вилучити ці гроші з резервів не є виходом. Або як ми будемо виконувати соціальні зобов'язання до кінця року? Досить значні, до речі", - додав екс-міністр економіки.

Шлапак зауважив, що "влада припустилася стратегічної помилки", оскільки "якщо ми вже взялися співпрацювати з МВФ, знаємо правила, то їх треба виконувати".

Він нагадав, що, перебуваючи в опозиції, нинішній президент Віктор Янукович та чинний голова уряду Микола Азаров критикували МВФ за те, що він співпрацював з урядом Юлії Тимошенко, який не виконує свої зобов'язання.

"Як на мене, нинішня влада понадіялася, що те саме відбуватиметься і зараз. Вони зараз не виконують зобов'язань або виконують їх наполовину, роблячи напівкроки у напрямi реформ - і при цьому сподіваються на продовження роботи з фондом. Я переконаний, що далі такого не буде", - підкреслив Шлапак.

Як повідомлялося, візит місії Міжнародного валютного фонду був перенесений на кінець жовтня 2011 року.

Раніше керівник Представництва МВФ в Україні Макс Альєр заявляв, що місія фонду відвідає Україну з 29 серпня по 9 вересня.

Програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на близько 16 млрд. доларів.

Термін дії програми становить 2,5 року. Кошти залучаються під ставку 3,5% річних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!