"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Претендентів на розробку ТЕО LNG-терміналу лишилося п'ятеро

Понеділок, 29 серпня 2011, 13:47

П'ять компаній-претендентів допущені до другого етапу тендеру на розробку техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) регазифікаційного терміналу з прийому зрідженого природного газу (LNG-терміналу).

Про це заявив голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, зокрема, у другому етапі, який повинен завершитися найближчим часом, візьмуть участь компанії Данська Ramboll Oil & Gas, іспанські Foster Wheeler Iberia, Socoin і Sener та італійська Technique Italy.

Зі складу учасників тендера вибули Португальська Zagope, Ambetech зі США, Фінська Sweco та українська "дочка" PricewaterhouseCoopers.

Реклама:

Ці компанії не пройшли у другий етап через неналежну підготовку тендерної документації.

За словами Каськіва, переможець тендеру буде оголошений до 20 вересня 2011 року, а розробка ТЕО орієнтовно триватиме три-чотири місяці.

Голова Держінвестицій також повідомив, що Україна продовжує пошук партнера із постачання газу для LNG-терміналу і сподівається вирішити це питання до 2012 року.

Зокрема, він нагадав, що активні переговори наразі проводяться з Азербайджаном.

"Україна готова гарантувати довгостроковий контракт на закупівлю газу", - сказав Каськів, додавши, що ідеться про терміни близько 10-15 років.

Як повідомлялося, "Національний проект "LNG-термінал "оголосив тендер на розробку ТЕО будівництва ЗПГ-терміналу 8 липня 2011 року.

Попередній проект будівництва передбачає до 2014 року постачання перших партій зрідженого газу в обсязі 2 млрд. кубометрів газу на рік, до 2015 року - доведення цих обсягів до 5 млрд. кубометрів газу, і до 2017 року - до 10 млрд. кубометрів газу на рік.

Нині розглядаються п'ять майданчиків для будівництва терміналу, зокрема, наземні: майданчик біля Одеського припортового заводу, майданчик біля нафтового терміналу ВАТ "Укртранснафта" (вони обидва перебувають у районі порту "Південний"), в районі Очакова і в береговій зоні Березанського лиману у Миколаївській області, а також офшорний СПГ-термінал у районі Одеси.

Остаточна вартість будівництва ЗПГ-терміналу буде відома тільки після розробки ТЕО.

За попередніми оцінками, будівництво самого терміналу обійдеться в 0,75-1 млрд. доларів, облаштування інфраструктури - в 170-360 млн. доларів, врізка в газотранспортну систему (ГТС) - 100-460 млн. доларів.

Вартість облаштування інфраструктури і врізки в ГТС буде сильно залежати від вибору конкретного майданчика.

Наприкінці квітня 2011 року президенти України і Азербайджану домовилися про те, що Баку готовий щорічно поставляти в Україну 5 млрд. кубометрів газу для СПГ-терміналу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: