"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія перехопила ініціативу в експорті зерна

Понеділок, 29 серпня 2011, 12:32

З початку нового сезону обсяги експорту зерна в Росії майже уп'ятеро перевищують обсяги відвантажень зернових з України.

За липень-серпень Російська Федерація відвантажила близько 4,4 млн. тонн зерна на зовнішні ринки, тоді як Україна експортувала лише 0,9 млн. тонн, повідомляє прес-служба Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

За словами експертів УКАБ, такі темпи експорту зерна з України майже учетверо нижчі за звичайні.

До того ж існують побоювання, що сільгоспвиробникам не вистачатиме потужностей для зберігання зерна, врожай якого у 2011 році очікується на рівні 47 млн. тонн.

Реклама:

"Якщо взяти до уваги те, що цьогорічний врожай зерна має стати другим за розміром за всі часи незалежної України, то при недостатніх темпах експорту, сільгоспвиробникам просто не буде де його зберігати", - зазначив експерт аграрних ринків УКАБ Роман Сластьон.

За його словами, причиною таких "досягнень" є експортні мита на зернові, які роблять українське зерно неконкурентоспроможним на світовому ринку.

"В результаті, ті країни, які раніше імпортували українське зерно, тепер купують його з Росії. Нашим сільгоспвиробникам залишається лише дві альтернативи: або спостерігати як гроші йдуть повз них до аграріїв Російської Федерації і вичікувати скасування мит, або продавати зерно за заниженою ціною зі збитками", - вважає Сластьон.

Як повідомлялося, експортні мита на зернові були введені законом "Про внесення змін до Податкового кодексу і про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур", який набув чинності 1 липня.

Цей закон ввів мита на експорт пшениці на рівні 9%, але не менше 17 євро за тонну, кукурудзи - 12%, але не менше 20 євро за тонну і ячменю - 14%, але не менше 23 євро за тонну на період до 1 січня 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!