Янукович відвоював у парламента дачу Брежнєва

Понеділок, 29 серпня 2011, 09:21

Престижний пансіонат "Гліцинія" під Ялтою, де любили відпочивати вищі радянські керівники, знову перейшов від Верховної ради до Держуправління справами при президенті.

Таке рішення 17 серпня виніс Вищий господарський суд, пише газета "Дело".

Суперником парламенту у суперечці за пансіонат, який займає територію в 20 га прибережної смуги Чорного моря, виступив "Міжнародний дитячий центр "Артек", котрий входить до структури Державного управління справами.

Як відомо, половина території пансіонату - це пам'ятник садово-паркового мистецтва в Лівадії, решта - ботанічний заказник.

Реклама:

На території "Гліцинії" є більше 10 тис. кв. м житлових і інших приміщень.

До 1997 року санаторій перебував на балансі санаторію Верховної ради "Нижня Ореанда". Потім його передали Податковій адміністрації.

У 2004 році Кабмін Віктора Януковича перевів "Гліцинію" у відання ДУС, яким тоді керував Ігор Бакай. Після цього пансіонат був закріплений за Міжнародним центром "Артек", незважаючи на відстань між ними в 40 км.

Пізніше Бакай дав право дитячому табору на відчуження пансіонату. Таким чином, один із найпрестижніших пансіонатів на чорноморському узбережжі був проданий російському ВТБ Банкові.

Вартість будівель і споруд здравниці в договорі купівлі-продажу була оцінена в 77,9 млн. гривень.

Російські ЗМІ тоді писали, що "Гліцинія" повинна стати однією з літніх резиденцій президента Росії Володимира Путіна.

ВТБ Банк устиг перерахувати Україні третину вартості здравниці, але зміна влади в країні порушила плани російського президента.

Протягом 2005-2008 років українські суди за позовом тодішнього прокурора Криму Віктора Шемчука прийняли низку рішень, які визнали незаконним відчуження здравниці.

Українську сторону зобов'язали повернути отримані з Росії гроші, а росіян - відмовитися від прав власності.

Щоб повернути пансіонат під своє крило, в 2008 році Верховна рада зі свого бюджету повернула ВТБ Банку 36,4 млн. гривень.

Тоді ж судді погодилися відновити статус-кво 1997 року: повернути пансіонат "Гліцинія" на баланс санаторію Верховної Ради "Нижня Ореанда".

Однак проти такого рішення запротестувало Держуправління справами. Адже протягом декількох місяців 2004 року "Гліцинія" перебувала в його управлінні.

У березні та квітні 2011 року відразу дві судові інстанції - Севастопольський госпсуд і Севастопольський апеляційний господарський суд - встали на бік парламенту і передали йому право розпоряджатися "Гліцинія".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: