"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ попередив про нову небезпечну фазу для світової економіки

Понеділок, 29 серпня 2011, 09:01

Світова економіка вступила в нову небезпечну фазу.

Про це заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард, виступаючи в суботу на конференції в Джексон-Хоул в США, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Реальний прогрес у ребалансуванні (світової економіки) в кращому випадку був скромним, при цьому ризики для світової економіки зростають. Ці ризики посилилися в результаті зниження довіри і зростання переконання, що у грошової влади немає твердого настрою або ж бажання прийняти необхідні рішення", - сказав вона.

"Розвиток ситуації цього літа показав, що ми перебуваємо у новій небезпечній фазі. Зрозуміло, що стоїть на кону: ми ризикуємо зіткнутися з катастрофою крихкого пожвавлення економіки", - наголосила Лаґард.

Реклама:

На її думку, влада країн світу має зробити нові кроки щодо підтримки економіки та зберігати монетарні стимули, тому що ризики інфляції поки нижчі, ніж небезпека настання нової рецесії.

Зокрема, США необхідно вжити заходів для підтримки житлового ринку і ринку праці, проведення бюджетної консолідації.

Євросоюз повинен забезпечити термінову і примусову і при цьому істотну рекапіталізацію банків.

"Якщо це не буде зроблено, ми легко можемо побачити наступне поширення економічної слабкості на ключові країни", - зазначила Лаґард, вказавши, що рекапіталізація є головною умовою запобігання ланцюгової реакції кризи.

На її думку, одним із варіантів є використання для рекапіталізації коштів Європейського фонду фінансової стабільності.

Проведені влітку стрес-тести показали, що лише 8 із 90 банків ЄС відчувають брак капіталу.

Проте більшість вирішила, що перевірка банків була недостатньо жорсткою, при цьому вразливість європейської банківської системи є однією із передумов для поглиблення нинішньої боргової кризи в ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!