"Газпром" підвищував ціну через ліквідацію газових посередників?

Субота, 27 серпня 2011, 09:14

Підвищення "Газпромом" ціни на газ для "РосУкрЕнерго" майже удвічі в січні 2008 року мало продемонструвати, яку ціну доведеться платити Україні, якщо вона ліквідує всіх газових посередників.

Таке припущення висунув тодішній посол США в Україні Вільям Тейлор в одній із депеш від лютого 2008 року, опублікованій на сайті Wikileaks, пише KyivPost.

Як відомо, З 1 по 16 січня 2008 року "Газпром" продав РУЕ близько 740 млн. кубометрів російського газу за ціною 314,7 долара за тисячу кубометрів замість раніше обумовленої ціни 179,5 долара за тисячу кубометрів.

Різниця в ціні за цей обсяг газу могла скласти близько 100 млн. доларів.

Реклама:

"Газпром" заявив про свою готовність усунути газових посередників, якщо Україна готова платити повну європейську ціну - поточна ціна 314,7 долара за тисячу кубометрів може бути демонстрацією наслідків такого кроку", - сказано в депеші.

У листуванні дипломатів розглядалися ще дві версії підняття "Газпромом" ціни на газ для РУЕ.

По-перше, це могло бути відображенням розпалених відносин між компаніями. По-друге, це могла бути реакція Росії на намір тодішнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко значно збільшити плату за транзит газу до Європи.

За офіційною версією "Газпрому",через погану погоду в Туркменістані постачання газу з Центральної Азії різко скоротилися, внаслідок чого "Газпрому" довелося продавати більше російського газу.

У свою чергу, інформагенства Туркменістану стверджували, що Туркменістан повністю виконує свої зобов'язання з постачання газу до Росії незважаючи ні на що.

На думку американських дипломатів, ймовірність того, що саме погода винна у скороченні постачання до України газу із Центральної Азії - невелика.

Вони припускали, що Росія могла використовувати газ із Туркменістану в особистих цілях замість того, щоб виконувати контракти з Україною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: