"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Регіонал" каже, що МВФ не поспішає в Київ через свої проблеми

П'ятниця, 26 серпня 2011, 09:13

У Партії регіонів стверджують, що причини перенесення візиту місії Міжнародного валютного фонду пов'язані не з Україною, а з самим фондом.

Про це заявив голова підкомітету Верховної Ради з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков ПР, пише "Комерсант-Україна" .

"МВФ не тільки переживає зміну керівництва, але й посилено шукає вихід із нового витка кризи. У фонді дали зрозуміти, що це перенесення не є покаранням України, тим більше в нас хороші макроекономічні показники й прийнята пенсійна реформа", - сказав він.

Схожу оцінку газеті висловило джерело, близьке до переговорів із МВФ: рішення про перенесення місії було спільною ініціативою українських і міжнародних чиновників.

Реклама:

"З одного боку, ми не виконали багато наших зобов'язань перед МВФ. З іншого боку - у МВФ поки немає розуміння, як реагувати на кризу в Іспанії та Італії, які вимоги висувати в цьому зв'язку до інших країн, у тому числі до України", - зазначило джерело.

За словами співрозмовника видання, до кінця жовтня буде завершена пенсійна реформа, а Кабмін спрямує до Верховної Ради проект держбюджету на 2012 рік.

У прийнятому пенсійному законі містяться суперечливі норми, тому документ не був поданий на підпис президенту й буде повторно розглянутий парламентом.

"Дуже важливо досягти консенсусу з МВФ щодо граничного дефіциту бюджету, адже ми по-різному оцінюємо граничний дефіцит НАК "Нафтогаз України", - додав чиновник.

Ще однією ключовою вимогою МВФ є двоетапне підвищення цін на газ для населення й теплокомуненерго - на 10% і 20% відповідно.

Однак нещодавно у Національній комісії регулювання електроенергетики заявили, що підвищення тарифів до кінця поточного року не буде.

"Такий крок ненабагато знижує дефіцит "Нафтогазу". Потрібні більш комплексні реформи, але обговорювати їх із МВФ можна лише після того, як стане ясно, чи буде Україна переглядати газові угоди з Росією", - зазначило джерело газети.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд переніс на два місяці приїзд своєї місії до Києва, запланований на період із 29 серпня до 9 вересня.

Останній раз Україна отримувала транш МВФ у грудні 2010 року - на 1,5 мільярда доларів.

На початку лютого й навесні 2011 року чиновники МВФ відвідували Київ для перегляду програми співпраці, але умови фонду були не виконані. Черговий раунд переговорів у Києві був запланований на червень, але був перенесений на кінець серпня.

Усе це не дозволило Україні отримати за цей період приблизно 3 мільярдів доларів. У графіку МВФ на вересень значився ще один кредит Україні на 1,5 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!