Україна майже припинила транзит російської нафти

Вівторок, 23 серпня 2011, 10:45

Транзит російської нафти через Україну до Європи в липні скоротився на 96,21% в порівнянні з червнем 2011 року і становив 116,6 тисячі тонн.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, передає Oilnews.

У порівнянні з липнем 2010 року транзит нафти з Росії скоротився на 93,06%.

У червні 2011 року за даними Міненерговугілля, транзит нафти через Україну становив в 3,07 мільйона тонн.

Реклама:

В цілому, в січні-липні 2011 року транзит нафти через Україну становив 10,72 мільйона тонн, що на 9,68% менше, ніж за 7 місяців 2010 року.

Агентство нагадує, що в даний час російська нафта транспортується через Україну тільки по нафтопроводах "Дружба".

На думку директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, різке падіння транзиту російської нафти через територію Україну в липні пояснюється двома причинами - зупинкою європейських споживачів російської нафти на ремонт, а також зниженням поставок на українські НПЗ.

За його словами, падіння показників транзиту і небажання вирішувати проблему поставок нафти на Одеський НПЗ свідчить про те, що в Міненерго не мають наміру шукати можливості реалізації положень угоди з транзиту нафти.

"В результаті, визначені в міжурядовій угоді з транзиту нафти, яку підписав міністр енергетики Юрій Бойко в Москві в листопаді 2010 року, обсяги транзиту не будуть досягнуті за підсумками 2011 року, що приведе до подальшого погіршення фінансових показників ВАТ "Укртранснафта", - зазначив Марунич.

Нагадаємо, з червня 2009 року головою "Укртранснафти" є Олександр Лазорко, який раніше очолював ВАТ "НПК "Галичина" - Дрогобицький НПЗ, який належить "Привату".

Зазначимо також, у вересні 2009 року "Укртранснафта" перевела "Придніпровські магістральні нафтопроводи" в реверсивний режим роботи для завантаження з моря Кременчуцького НПЗ - також контролюється "Приватом".

Це призвело до припинення транзиту казахстанської нафти "Придніпровськими нафтопроводами" до Одеси, а також зупинки Одеського НПЗ, який отримував сировину за цим маршрутом.

Крім того, в листопаді 2010 року "Укртранснафта" перевела нафтопровід "Одеса-Броди" в аверсний режим для постачання на Мозирський НПЗ азербайджанської нафти.

Таким чином було втрачено транзитні обсяги російської нафти в порту "Південний".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!