Із зарплатами в Україні стабільно: мінімальні – на папері, реальні – у конверті

Понеділок, 22 серпня 2011, 20:49

Третина зайнятого населення України офіційно отримує менше півтори тисячі гривень зарплати.

За офіційною статистикою, навіть мінімальну заробітну плату у 960 гривень в Україні не отримують майже 7% населення, повідомляє Deutsche Welle.

Найбільше таких випадків на Тернопільщині, у Чернівецькій та Вінницькій областях.

Найбільшу ж зарплату у понад 5 тисяч гривень найчастіше фіксують на Донеччині, в Луганській та Дніпропетровській областях.

Реклама:

А от Київщина не потрапляє до трійки лідерів.

Найменші доходи серед працівників, які зайняті у сільському господарстві, рибальстві та готельно-ресторанному секторах, а от найбільші - у фінансовій та авіаційній галузі та видобутку корисних копалин.

У дослідженні, яке нещодавно проводив Державний комітет статистики, більше половини опитаних українців стверджували, що не відчуватимуть себе бідними за умови оплати праці у 2,7 тисячі гривень.

Утім, державний центр зайнятості більшості українцям пропонує роботу саме на умовах мінімальної зарплати.

Коментуючи статистику для DW президент Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес зазначив, що дані, які подають державні установи, далеко не відображають українські реалії, вони апріорі спотворені.

Причина у тому, що роботодавці подають відомості до фіскальних державних органів ті, які їм вигідні, але більшість платить додаткову зарплату у конвертах, навіть і на малих державних підприємствах, пояснює експерт.

"Допоки в країні діятиме схема - віддай державі більшу частку, доти реальний стан речей буде приховуватися, і на поліпшення можна не очікувати. Роботодавці не бажатимуть показувати справжні зарплати і не пропонують таких вакансій у центри зайнятості", - зазначив Бермес.

Виражену різницю у зарплатах між регіонами можна пояснити тим, що на сході країни переважно працюють великі промислові підприємства, на яких неможливо приховати реальну заробітну плату, каже голова асоціації.

До того ж, додає Бермес, власниками чи співвласниками цих компаній не рідко є іноземні партнери, які собі так чинити не дозволяють.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!