"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Від НБУ вимагають оприлюднити структуру золотовалютних резервів

Понеділок, 22 серпня 2011, 16:40

Всеукраїнський центр сприяння підприємницькій діяльності звернувся до НБУ з вимогою оприлюднити детальну структуру золотовалютних резервів України.

Про це повідомляє прес-служба ВЦСПД.

"Такий крок обумовлений необхідністю перевірки інформації щодо суттєвої переоцінки розмірів золотовалютних резервів України, яка неодноразово озвучувалась експертами", - ідеться у повідомленні.

Зокрема, ідеться про інформацію, щодо того, що значна частина золотовалютних резервів України (близько 21 млрд. доларів) нині зберігається в неліквідних цінних паперах американських інвестиційних банків Bear Stearns, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Goldman Sachs і Morgan Stanley та іпотечних агенцій Fannie Mae і Freddie Mac, які стали жертвами фінансової кризи 2009-2010 років.

Реклама:

Крім того, в зверненні йдеться про долю іноземної валюти (близько 15,2 млрд. доларів), розміщеної у вигляді депозитів на кореспондентських рахунках іноземних комерційних банків.

"Всеукраїнський центр сприяння підприємницькій діяльності нагадує, що відповідно до інформації, яка була поширена депутатом від Партії регіонів Григорієм Смітюхом у відкритому зверненні до СБУ, є підстави вважати, що значна частина іноземної валюти також була розміщена на депозитах американського банку-банкрута Lehman Brothers", - наголошується у повідомленні.

"Про невідповідність реального розміру золотовалютних резервів заявленому свідчить також надмірна залежність України від зовнішніх запозичень, зокрема від кредитів МВФ", - зазначили у ВЦСПД.

У Всеукраїнському центрі сприяння підприємницькій діяльності нагадали, що відповідно до п.5 ст.6 закону "Про доступ до публічної інформації" не може бути обмежений доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, державним та комунальним майном.

Крім того, інформація про розмір та структуру золотовалютних резервів відсутня в Зводі відомостей, що становлять державну таємницю, закріпленому Наказом СБУ №440 від 12 серпня 2005 року.

"Приховування та спекулювання цією інформацією може мати вкрай негативні наслідки для стабільності національної валюти, а відтак економіки України та добробуту громадян. Крім того, відсутність суспільного контролю за використанням золотовалютних резервів держави створює можливість для безкарних зловживань з боку вищого керівництва держави, які неодноразово відбувались в цій сфері", - наголошується у повідомленні.

У цьому контексті експерти Центру нагадують про ризиковане розміщення НБУ майже всього державного резерву у маловідомому кіпрському банку в 1997 році, коли на ці кошти були придбані українські ОВДП з прибутковістю близько 60% річних.

"Досі залишаються таємницею дані про осіб, які, придбавши боргові зобов'язання України за її ж власні кошти, привласнили не менш як 400 млн. доларів чистого прибутку у валюті за рахунок вітчизняних платників податків", - наголосили у ВЦСПД.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!